IB FAQ

Kenelle IB sopii?

Kaikille peruskoulun päättäneille, jotka haluavat suorittaa vähän erilaisen lukion, jotka ovat koulumyönteisiä, reippaita, sosiaalisia nuoria.

Mitä hyötyä IB:stä voisi olla?

Englannin kielestä tulee sujuva työkieli jo lukioaikana. Sitä tarvitaan Suomessa niin opiskellessa kuin työelämässäkin. IB:ssä saadaan myös monia sellaisia valmiuksia, jotka ovat keskeisiä yliopisto-opinnoissa. IB-todistuksella on helppo hakea ulkomaille, koska se on laajalti tunnettu ja arvostettu tutkinto.

Onko IB:llä vanhojenpäivä ja penkkarit?

On samalla tavalla kuin muillakin lukiolaisilla.

Milloin IB:n ylioppilaskirjoitukset ovat?

Toukokuussa.

Millainen keskiarvo pitäisi olla peruskoulusta, että kannattaisi hakea IB:lle?

Lukuaineiden keskiarvo 8 on jo hyvä pohja.

Mikä pitää olla englannin numero peruskoulusta?

8 on riittävä. Englantia kyllä oppii lisää IB:ssä.

Milloin pääsykokeet ovat?

Pääsykokeet järjestetään huhtikuun lopulla.

Mitä pääsykokeissa on?

Kirjalliset kokeet matematiikassa, äidinkielessä ja englannissa sekä pieni haastattelu englanniksi.

Voiko pääsykokeisiin harjoitella?

Parasta harjoitusta on koulun käyminen kunnolla, mutta ei haittaa, vaikka lukisit sanomalehtiä ja kaunokirjallisuuttakin 9. luokan aikana. On varmasti myös hyödyllistä lukea erilaisia tekstejä englanniksi.

Jos en haluakaan jatkaa IB:llä, voinko vaihtaa kansalliselle puolelle?

Tätä voidaan harkita. Edellytämme kuitenkin, että valmistavana vuonna opiskelija käy vähintään kolme jaksoa IB:llä ennen kuin harkitsee vaihtoa.

Jos vaihdan kansalliselle puolelle, menevätkö käydyt IB-kurssit hukkaan?

Eivät mene. Valmistavan vuoden kurssit luetaan hyväksi sellaisinaan. IB-ohjelman opinnoista hyvitetään erikseen joko oppiaineiden pakollisista tai syventävistä kursseista tai sitten soveltavista kursseista.

Voiko IB-todistuksella pyrkiä mihin vain?

Samoin kuin suomalaisella ylioppilastodistuksella. Ei ylioppilastutkintolautakunta eikä IB takaa kuitenkaan sitä, etteikö maailmassa olisi jokin oppilaitos, joka ei tunnusta suomalaista ylioppilastutkintoa eikä myöskään IB-tutkintoa. Vielä emme ole törmänneet tällaiseen ongelmaan.

Voinko lähteä IB:n aikana vaihto-oppilaaksi?

Voit lähteä. Paras aika on joko ennen lukion aloittamista tai heti valmistavan vuoden jälkeen. Kaksivuotinen IB-ohjelma on tiivis, joten sen katkaiseminen ei välttämättä sovi kaikille.