Tietoa uudelle lyseolaiselle

Tervetuloa opiskelemaan Kuopion Lyseon lukioon.

Onnittelut hyvästä valinnasta!

Kuopion lukiotoimen sivu: uuden lukiolaisen info

Jokainen Kuopion lukioihin valittu uusi opiskelija saa sähköpostilla viestin, jossa ovat ohjeet lukioon ilmoittautumisesta, ainevalintojen teosta sekä muista käytännön asioista lukion alkuun liittyen. Sähköposti lähetetään siihen osoitteeseen, jonka laitoit Opintopolun hakulomakkeeseen. Seuraa siis sähköpostiasi kesäkuun aikana. 

Miten ilmoittaudun lukioon?

1.  Vahvista opiskelupaikkasi vastaanottaminen Opintopolku-palvelussa mahdollisimman pian mutta viimeistään 27.6.2024 klo 15.00.

Kuopion ja Siilinjärvenperuskouluissa opiskelleiden opiskelijoiden ja huoltajien yläkoulun Wilma-tunnukset säilyvät entisellään. Muilta paikkakunnilta tulevien opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa tunnukset toimitetaan Opintopolussa ilmoitettuihin sähköpostiosoitteisiin 19.6.2024 mennessä.

Jos nouset varasijalta tai tulet valituksi jatkuvassa haussa 19.6.2024 jälkeen, Wilma-tunnukset aktivoidaan viimeistään elokuun alussa.

Mikäli opintopaikan vastaanottamisessa on ongelmia, ole yhteydessä

  • koulusihteeri Irmeli Mäkeläiseen (044 718 5123) viimeistään 19.6.2024
  • vs. rehtori Paavo Heiskaseen (044 718 4570).

2. Opiskelupaikan varmistamiseksi lukioon valittujen on ilmoittauduttava Wilmassa.

Kirjautumisosoite Wilmaan: https://kuopio.inschool.fi 

Täytä Wilmassa lomake ”Lukioon ilmoittautuminen ja ainevalinnat”. Täytä lomake mahdollisimman pian paikan saatuasi. Löydät lomakkeen Lomakkeet -valikosta. Lomakkeen avulla tarkistamme perustietosi ja kartoitamme valintojasi lukiossa. Valinnat ovat tässä vaiheessa alustavia.

Täytäthän ilmoittautumislomakkeen tiedot huolellisesti ja yhteistyössä huoltajasi kanssa!

Ilmoittautumislomakkeessa kysytään mm. 

  • katsomusaine eli uskonto tai elämänkatsomustieto
  • lukiossa opiskeltavat kielet (A-kielet, B2-kielet, B3-kielet) 
  • suomi toisena kielenä (S2) -opetukseen osallistuminen 
  • matematiikan alustava valinta (pitkä vai lyhyt)
  • huoltajien yhteystiedot 
  • Jos toivot tapaamista Lyseolla heti koulun alussa, laita rasti kohtaan Toivon yhteydenottoa tukitoimien järjestämiseksi.

3. Muuta huomioitavaa

Jos valittu opiskelija ei jostain syystä ota lukiopaikkaa vastaan, niin huoltajan tulee ilmoittaa asiasta mahdollisimman pian Lyseon kansliaan sähköpostitse (irmeli.makelainen@kuopio.fi). 

Varasijoilta hyväksyminen päättyy 16.8.2024.

4. Opintovalintojen tekeminen

Opiskelijoiden ryhmäjako ja ensimmäisen opintovuoden kahden ensimmäisen jakson valinnat tehdään opiskelijoille valmiiksi elokuun alussa Wilma-lomakkeella annettujen tietojen pohjalta (esim. matematiikan taso, kielivalinnat). Muiden jaksojen lukujärjestykset tehdään yhdessä opinto-ohjaajien kanssa koulun alettua. Erillisiä lukujärjestyksentekopäiviä kesäkuussa ei järjestetä.

Opiskelijat voivat olla yhteydessä opinto-ohjaajiin kesäpäivystysajalla puhelimitse to 13.6.2024 ja pe 14.6.2024 klo 9-15, mikäli on kysyttävää opintosuunnitelmista tai muista opiskeluihin liittyvistä asioista. Lyseolla kesäkuussa päivystävät opinto-ohjaajat Pauliina Pöntinen 044 718 4566  ja  Emmi Karvonen 044 718 4466.

5. Opinto-opas

https://kuopionlyseo.fi/web/zine/46/cover

Mitä lukion alussa tapahtuu?

Ensimmäinen koulupäivä 

Ensimmäinen koulupäivä torstai 8.8.2024 alkaa klo 9 ja päättyy noin klo 14.00.

Kaikki uudet lyseolaiset tulevat koulun juhlasaliin toiseen kerrokseen yhteiseen aloitukseen, josta opiskelijat siirtyvät oman ryhmänohjaajan kanssa luokkiin. Ensimmäinen koulupäivä on mukava ja rento. Silloin tutustutaan kouluun, toisiin ryhmäläisiin ja opettajiin. Varsinaiset tunnit alkavat vasta seuraavana päivänä eli perjantaina 9.8. oman lukujärjestyksen mukaisesti.  

Jos et pääse kouluun ensimmäisenä koulupäivänä, olethan yhteydessä omaan ryhmänohjaajaasi. Näet oman ryhmänohjaajasi nimen Wilmassa viimeistään elokuussa. 

Lukujärjestykset 

Lyseossa lukujärjestykset on tehty 1. vuoden opiskelijoille valmiiksi ensimmäisiin jaksoihin. Näet lukujärjestyksen Wilmassa kohdasta Työjärjestys viimeistään maanantaina 4.8. Kaikki opiskelijat pääsevät siis aloittamaan opinnot valmiilla lukujärjestyksillä heti toisesta koulupäivästä lähtien.

Alussa opiskellaan kaikille yhteisiä pakollisia opintojaksoja. Valinnat on tehty valmiiksi niin, että opiskelet oman ryhmäsi kanssa samoja opintoja ja oma ryhmä tulee näin tututuksi ensimmäisten jaksojen aikana. 

Oma ryhmänohjaaja 

Jokainen lukiolainen kuuluu omaan ryhmänohjausryhmään. Jokaisella on myös oma ryhmänohjaaja, joka on joku Lyseon opettajista. Heti ensimmäisenä päivänä tapaat oman ryhmäsi ja ryhmänohjaajasi, ja pääsette yhdessä tutustumaan Lyseoon, lukio-opintoihin ja omiin ryhmäläisiin. Sinulla on myös ensimmäisessä jaksossa yksi opintojakso, jota opettaa oma ryhmänohjaajasi.   

Opinto-ohjaaja 

Sinulla on oma opinto-ohjaaja, joka auttaa sinua lukio-opintojen suunnittelussa koko lukion ajan. Jokaisella uudella lyseolaisella on heti lukion alussa 1. ja 2. jaksoissa opotunteja, joilla tutustutaan lukio-opintoihin ja opetellaan suunnittelemaan omia opintoja sekä tekemään lukujärjestyksiä. Pääset siis myös ohjatusti muokkaamaan omia ensimmäisen lukuvuoden lukujärjestyksiäsi opotunneilla. 

Tutorit 

Tutorit ovat toisen vuoden opiskelijoita. Tapaat omat tutorisi heti ensimmäisinä koulupäivinä. Voit kysyä heiltä kaikkea mahdollista koulun aloitukseen liittyen. Tutorit ovat myös keksineet teille ekaluokkalaisille kivaa ohjelmaa heti ensimmäiselle koulupäivälle. 

Oppimateriaalit ja tietokone

Kun aloitat lukion, saat koululta oman kannettavan tietokoneen ja kuulokkeet. Voit tarvittaessa saada myös paperivihkon ja lyijykyniä. Vaikka opiskelu on pitkälti sähköistä, lukiolaisella on hyvä olla perusopiskeluvälineitä eli kyniä, kumeja ja vihkoja, joihin voi tehdä tunneilla muistiinpanoja.

Lukiolaisten oppimateriaalit ovat lukiolaisille ilmaisia. Oppikirjat ovat digitaalisia eli kirjoja luetaan ja tehtävät sekä kokeet tehdään tietokoneella.  

Opettajat opastavat tunneilla kirjojen käyttöönotossa. Lyseolaisilla on myös heti ensimmäisessä jaksossa opotunteja, joilla perehdytään digitaalisiin kirjoihin, sähköisiin oppimisympäristöihin ja opiskelussa käytettäviin ohjelmiin.

Saat siis hyvin apua digitaalisen maailman opetteluun! 

Pai­ne­ttuja eli paperisia oppi­kir­joja on lainattavissa koululla erityisopettajan kautta. Painetun kirjan voi saa­da lainaan opis­ke­li­ja, jol­la on esimerkiksi di­ag­no­soi­tu­ja luki- tai muita op­pi­mis­vai­keuk­sia ja pa­pe­ri­nen oppi­kir­ja tu­kee opis­ke­lua.  

Ruokailu ja erityisruokavaliot

Kouluruokailusta vastaa lukioilla Servica. Eri­tyis­ruo­ka­va­li­ot il­moi­te­taan suo­raan ruo­ka­laan ruo­ka­las­ta saa­ta­val­la lo­mak­keel­la. Voit ilmoittaa erityisruokavaliot Lyseon ruokalaan heti elokuussa koulun alettua.  

Digitaalinen opiskelijakortti

Kuopion lukion opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan digitaaliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti toimii virallisena todistuksena opiskeluistasi lukiossa. Opiskelijakortti oikeuttaa VR:n ja Matkahuollon etuihin sekä tuhansiin muihin Slice-opiskelijaetuihin halki Suomen. Siksi se kannattaakin ottaa heti opintojen alussa käyttöön. Ohjeistus Slice-kortin käyttöönottoon löytyy Wilman tiedotteista. 

Slice-opiskelijakortin käyttöönottoon perehdytään jokaisessa lukiossa erikseen lukuvuoden alussa.

Koulumatkatuen sähköinen hakemus

Voit hakea koulumatkatukea kätevästi verkkohakemuksella Kelan asiointipalvelu OmaKelassa (www.kela.fi/omakela). Jotta voit kirjautua OmaKelaan ja hakea tukea, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tunnukset tai varmenne kannattaa hankkia ajoissa, jotta voit myös jatkossa hakea opiskelijan tukia sujuvasti OmaKelassa.

Jos kuljet koulumatkat julkisella liikenteellä, saat matkalipun useimmista matkalippuja myyvistä  verkkokaupoista heti, kun olet lähettänyt hakemuksen.

Lue lisää koulumatkatuesta (www.kela.fi/koulumatkatuki) tai muista opiskelijan tuista (www.kela.fi/opiskelijat).

Mukavaa lukion aloitusta sinulle!

Kysy rohkeasti, jos tulee mitä tahansa kysyttävää! Kaikki asiat kyllä selviävät ajallaan, ei huolta. 🙂

Hallinnon yhteystiedot: https://kuopionlyseo.fi/web/yhteystiedot/

Opojen yhteystiedot: https://kuopionlyseo.fi/web/yhteystiedot/opinto-ohjaajat/

Opettajien yhteystiedot: https://kuopionlyseo.fi/web/yhteystiedot/opettajat-2/

 

Kuopion Lyseon osoite on Puijonkatu 18. Sisäänkäynti koulun sisäpihan puolelta.

Lyseon opot


Miika Raudaskoski (24AB)


Pauliina Pöntinen (24CD)


Emmi Karvonen (24E)


Suvi Tirkkonen (24IB)

Voit laittaa omalle opollesi ja ryhmänohjaajallesi Wilmassa viestiä, jos jokin asia mietityttää!

Kannattaa tutustua myös Lyseon opinto-oppaaseen