3. Koulunkäynti pula-aikana
Suomi toipui sodasta Lyska-aikani 1947–1955. Valtion rahat menivät jälleenrakennukseen, eva-koiden ja rintamamiesten asuttamiseen ja sota-korvauksiin Neuvostoliitolle. Vuoteen 1952 asti elimme ”korttiaikaa” eli maassa vallitsi säännös-telytalous.. Lähes kaikki oli ”kortilla”, kahvista ja sokerista vaatteisiin ja kenkiin.[1] Vaatteita pai-kattiin, sukkia parsittiin ja ennen sotia ostetut puvut siirtyivät isiltä pojille. Kahvina juotiin vil- jasta tehtyä ja sikurijatkettua ”korviketta”.
Mustapörssi rehotti.
Kaupoissa ei ollut valikoimia, tavaraa joko oli tai ei ollut. Makeisia, kivenkovia esanssisellaisia, sai vielä 1950-luvun alussa harvoin, sokeri oli kortilla. Nuolimme mehupulveria, ostimme apteekista salmiakkia ja jau-hoimme purkkana kynttiläparafiinia. Emme osanneet kuvitella parempaa! Nykymittapuun [2] mukaan olimme tyhjästä tyytyväisiä. Jos kerskakuluttavat EU-suku-polvet uhraisivat edes yhden ajatuksen pula-ajalle, olisi helpompi panna suu säkkiä myöten. Mitä tahansa voi tapahtua trumpistuvassa maailmassa! Kuvassa esittelen lyskalaista talvimuotia vuodelta 1951.
Pula-aika leimasi opiskelueloani Ada-tädin luona: Aamulla täti herätti minut kello seitsemältä ja kaatoi ”jumprulla” kylmän veden pesukomuutin pesuvatiin. Peseydyin ja menin (talvisin) kylmään keittiöön aamupalalle. Se käsitti kaura- tai ohrapuuroa tai -velliä, lasin maitoa, leipää ja voita yleensä ilman lisukkeita. 1950-luvulla ruokalista monipuolistui makkaralla, marmeladilla yms.
Sitten remmillä koulukirjat yhteen –pahvisalkun ostin lukiossa– ja ylös Minna Canthia Kirkkopuiston läpi Lapinlinnankadun kautta Lyskaan varttitunnissa Hannes Kolehmaisen asunnon ohi. Usein nyökkäsin portailla istuvalle mamma K:lle.
Ehdin ruokatunnilla käydä kotona syömässä. Kauempaa tulleet söivät eväitään kuka missäkin. Ada-tädin lounaaseen kuului alkuvuosina pelkästään keittoja (herne- tai lihakeitto), ”leipäressua” (kuivia leivänkannikoita maidossa keitettynä) tai edellisen päivän tähdettä lämmitettynä leivän ja voin kera.
Illalliseni käsitti ”perunahuavikkaita ja läskisoossia” tai paistettuja perunoita, liha-perunasoselaatikkoa ja joskus lihapullia. Silloinen, vedet vieläkin kielelle nostattava lempiruokani oli voisulan kanssa pitkä, paksu makaroni, jollaista ei saa nykyisin enää mistään. Jälkiruokana oli, jos oli, hillapuuroa ja joskus köyhiä ritareita. Hedelmät ja vihannekset olivat harvinaisuus etenkin talvisaikaan poisluettuna omenat Ida-tädin mökkipuutarhasta ja porkkanat ja herneet Siikajärven kotipuutarhasta.
Illalla piti tulla takaisin kymmeneksi. Lähdin kerran syyskuussa 15-vuotiaana vartionjohtajana Kuopion Poikaversojen polkupyöräretkelle Valkeisen lammelle noin 10 kilometriä Kuopiosta. Tulin kotiin kello 23. jälkeen. Oli pilkkopimeää ja tätikollegio Ida&Ada&Aino odottamassa kotona, hysterian partaalla. ”Missä sinä olet ollut?” Tieto etten ollut pahoilla teillä ja helpotus henkiin jäämisestäni lauhdutti tädit nopeasti. Olisiko tällaisessa huolenpidossa opittavaa nykynuorisolle ja -van-hemmille? Lukioluokilla voin tulla kotiin puoliyön jälkeenkin, kun kerroin meneväni teinikunnan hommiin. [3] (Niitä alkoi ollakin aika tiuhaan!)
Ida-täti oli meijerin konttoristi. Sain tuntuman kirjoituskoneeseen, Underwoodiin, ja mekaaniseen laskukoneeseen. Ida-etuihini kuului käynnit meijerissä, joka valmisti jäätelöä. Sain syödä jätskiä niin paljon kuin jaksoin ja mukaan pussin suklaamurenia, tosiherkkua siihen aikaan. Kaikki kaverit kadehtivat minua onnellista!
Varuskuntasairaalan ylihoitaja Aino-täti tarjoili pullaa ja leivoksia ja antoi usein taskurahaa. Muistan kiitollisuudella kolmen tätini liikuttavan huolenpidon huo-lettomasta ja usein kiittämättömästä lyskalaisesta kahdeksan vuoden aikana.
En voinut Kuopiossa kuunnella radiota. Savo-lehti oli infolähteeni. Ada-tädillä oli Philipsin Pikkumatti. Siitä kuului päivisin vain Lahden pitkät aallot, eikä minulla ollut huoneeseen virallista pääsyä. Jos kuuntelin kotona isompaa Helvaria, äiti ja isä pillastuivat akun ja anodin turhakäyttöä [4], kun hain Keski-Euroopan asemia radion selausäänen jännittävästi kurnuttaessa!
[1] Suomen takana rikastuneesta Ruotsista salakuljetettiin kaikkea, kahvista kardemummaan, luksustavaroista puhumattakaan. Sanomalehdet seurasivat kahvilaiva ”Heraklesia” Brasiliasta päivän tarkkuudella. Uusi Suomi otsikoi 25.02.46: ”KAHVILAIVA ONNELLISESTI PERILLÄ. Messipoika karkasi, neekeri ilmestyi tilalle.” Turun satamassa tuhannet ihmiset hurrasivat. Äiti nuoleskeli huuliaan. Muistan sen hyvin.
[2] Ei ollut pitsoja, pakasteita, pikaruokaa, kokista. Maitokauppias mittasi maidon peltikannuun, kääri irtovoin voipaperiin ja leivän valkeaan paperiin. Sekatavarakauppias kauhoi jauhot ruskeisiin paperipusseihin. Vain näkkäri ja pieni keksivalikoima olivat paperipakkauksissa. Ei ollut supermarketteja eikä valintamyymälöitä. Joimme punaista limsaa ja sitruunasuudaa, emme juuri muuta. Meillä ei ollut farkkuja, bootseja, sukkahousuja, ei diskoja, telkkaa, tiekkaria, kännyjä, nettiä, videopelejä, facebookia, whatsappia, instagramia, twitteriä!
[3] Täysi-ikäisyysraja oli 21 vuotta ja äiti luovutti sisar Adalle vastuun minusta Kuopiossa. Teinikunnan konventin kruunasi 1½ tuntia tanssia Lasse Turusen bändin tahdissa. Alaluokkien juhlissa eli 15 vuotiaisiin saakka oli vain piirileikkiä, suosittelen nykyisillekin!
[4] Maaseutu ei ollut vielä sähköistetty. Kuunteluun tarvittiin yhdistelmä akku (5 kilon neste-mötikkä), jota ladattiin kirkonkylällä ja anodi eli kuivaparisto. Anodit olivat kertakäyttöisiä ja niitä ei aina ollut kaupoissa saatavissa, jolloin radio saattoi olla mykkä viikkoja.
