Sigma
Kuopion Lyseon luonnontieteellinen seura Sigma tukee opiskelijoiden matematiikan opintoja Long Lesson -tapahtumien avulla. Lukuvuonna 2023-2024 Lyseolle kokoonnuttiin yhteensä viisi kertaa eli jokaisen jakson lopulla lauantaina klo 10-13 kertaamaan matematiikan opintoja. Näissä tapahtumissa matematiikan opetta-jien Paavo Heiskanen ja Miia-Maarit Saarelainen apuna oli vapaaehtoisia Sigma-opettajia, jotka ovat Lyseon alumneja. Opiskelijoita tapahtumiin osallistui useampi kymmenen, enimmillään jopa yli sata.
Sigman toiminta on alkanut vuonna 1973, joten syksyllä juhlimme Sigman 50-vuotista taivalta. Tämän kunniaksi Sigma järjesti kilpailun uudesta logosta. Syksyn toisella Long Lessonilla julkistettiin kilpailun voittaja Venla Pelttarin suunnittelema uusi hieno logo ja nautittiin Sanoma Pron tarjoamista pullista ja muista herkuista.
(Teksti: Paavo Heiskanen)
Kuopion Lyseon lukion vanhempainyhdistys ry.
Kuopion Lyseon lukion vanhempainyhdistys ry. on jatkanut edelleen työtä kodin ja koulun välisen yhteistyön ylläpitäjänä ja kehittäjänä. Olemme Kuopion alueella ainoa lukion vanhempainyhdistys ja toimintaa on ollut jo yli 20 vuoden ajan. Vanhempainyhdistyksen hallitukseen kuuluvat vanhemmat edustavat eri vuositasoilla opiskelevia nuoria sekä kansalliselta että IB-linjalta. Vanhempainyhdistys on toiminut aktiivisesti. Olemme saaneet uusia jäseniä hallitukseen. Hallitus on kokoontunut säännöllisesti ja sääntömääräiset syys- ja kevätkokoukset on saatu pidettyä. Vanhempainyhdistys on tukenut ja kannustanut opiskelijoita myöntämällä hyvän toveruuden stipendit 2. vuositason opiskelijoille keväällä 2024.
Olemme myös keskustelleet opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia koskevista hankkeista ja suunnitelleet niiden toteuttamismahdollisuuksia. Rehtori on vieraillut säännöllisesti kokouksissamme kertomassa Kuopion Lyseon ja Keskustakampuksen kuulumisista. Varainkeruuta on jatkettu jäsenmaksujen ja kahvitusten järjestämisellä sekä villasukkien myynnillä. Helmikuussa 2024 saimme pidettyä freskokahvituksen abiturienteille ja heidän vanhemmilleen koululla penkkariajeluiden päätteeksi. Oli mukava tavata opiskelijoiden vanhempia ja jutustella herkullisten suolaisten ja makeiden tarjousten ja kahvin äärellä.
(Teksti: Ulla Karhunen)
Eräkurssi BI12
Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna suuri joukko lyseolaisia matkasi jälleen Tiilikkajärven Kansallispuistoon eräkurssin merkeissä (BI12). Tällä kertaa emme ajaneet kuitenkaan suoraan Tiilikkaan, vaan aloitimme retkemme Nuorisokeskus Metsäkartanolta, missä kiersimme luonto- ja eräaiheisen rastiradan. Ohjelman mahdollistamisessa olivat mukana Maaseutuammattiin ry ja Meijän lukio -hanke. Maittavan lounaan jälkeen siirryimme eräkurssin perinteisempään ohjelmaan. Rinkat selässä reippailimme Uiton kierron, ihastelimme Venäjänhiekan uimarantaa, kiersimme Tiilikanaution lenkin ja piipahdimme myös vetiselle Alussuolle. Yöllä ihastelimme revontulten leiskuntaa. Opintojaksolla myös tunnistettiin kasvilajeja ja opiskeltiin metsä- ja suotyyppejä. Ennen kaikkea nautimme luonnossa liikkumisesta ja yhdessäolosta. Oli ihana ja onnistunut retki!
(Teksti: Eeva-Maria Väliaho)
Biologian ja maantieteen vierailuja
Biologian ja maantieteen opintojaksoilla järjestämme aktiivisesti erilaisia vierailuja, retkiä ja kutsumme myös eri tieteenalojen asiantuntijoita vieraiksi tunneille. Meillä on ollut ilo vierailla muun muassa Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla, Pohjois-Savon Maanmittaustoimistolla, Heinälamminrinteen jäteasemalla, Kuopion museolla ja VB-valokuvakeskuksella. Vierailijoilta olemme tänä lukuvuonna kuulleet esimerkiksi ravinnon merkityksestä mielenterveyteen, kaupunkisuunnittelusta ja mahdollisuuksista vaikuttaa siihen. Tämän lukuvuoden yksi kohokohdista oli mahdollisuus osallistua ihan oikeisiin laboratoriotöihin A.I. Virtanen -instituutilla.
(Teksti: Eeva-Maria Väliaho)Opiskelija oman elämänsä ohjaajana (SISU)-hanke
Lyseon lukio oli vielä kuluneen lukuvuoden syyslukukauden ajan mukana muiden Kuopion lukioiden kanssa OPH:n rahoittamassa Opiskelija oman elämänsä ohjaajana-hankkeessa. Hanke päättyi 31.12.2023. Hank-keessa kehitettiin suuren lukion opinto-ohjauksen laatua ja saavutettavuutta muotoilemalla suuren lukion opinto-ohjauksen mallia ja prosesseja yhteistyössä kahden muun hankekaupungin toimijoiden, Gradia-lukioiden (Jyväskylä) ja Gaudia-lukion (Lahti) kanssa tehdyssä yhteistyössä. Ohjauksen osalta kehitettiin niin HOPS-prosessia kuin HOPS-työkalujakin, nivelvaiheen yhteistyötä ja TUVA-koulutuksen kanssa tehtävää yhteistyötä, lukiolaisten ja lukiosta valmistuneiden jatko-ohjausta sekä tukea lukio-opinnoissaan tarvitsevien ohjausta. Soveltuvin osin kehitettiin ohjaustyötä tukevia digitaalisia ratkaisuja, mm. OpoBottia, OpoChattia sekä opintojen seurantajärjestelmää. Koulutusta tarjottiin niin opinto-ohjaajille kuin ryhmänohjaajillekin ja aineenopettajille on jaettu aineenopettajakyselyiden pohjalta koostettu ideapaketti oman opetuksen suunnittelun avuksi. Opiskelijoille tehtiin lukioiden kotisivuille käyttöön Opiskelijan tietopaketti -niminen työkalu ja perusopetuksen oppilaille ja heidän huoltajilleen jaettiin tietoa lukion vaatimuksista ja lukion erityisopetuksen mahdollisuuksista lukio-opintojen tukemisessa. Perusopetuksen ja lukion väliseen nivelvaiheeseen luotiin aiempaa toimivampia toimintamalleja ja -käytänteitä mm. tiedonsiirtoon liittyen. Lyse-osta hankkeessa oli mukana Kuopion koordinaattorina opinto-ohjaaja Pauliina Pöntinen.
(Teksti: Pauliina Pöntinen)
Tutortoiminta
Ensimmäisen vuositason opiskelijoiden ryhmäytymistä, lukio-opintojen aloittamista, koulussa viihtymistä ja koulun markkinointityötä on osaltaan tuettu tutortoiminnalla. Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoista vali-tut tutorit toimivat lukiossa aloittavien opiskelijoiden vertaisohjaajina ja ovat auttaneet heitä kurssivalinnoissa, vierailleet heidän opotunneillaan sekä järjestäneet koulussamme erilaisia yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia ja tempauksia osin yhdessä Lumitin tutoreiden ja Lyseon opiskelijakunnan hallituksen kanssa. Kullekin yk-kösten ryhmälle on nimetty omat omatutorit, joiden kanssa he tapasivat syksyn mittaan pienemmissä poru-koissa. Tutoreita on ollut lukuvuonna 2023-2024 mukana toiminnassa noin kolmekymmentä. Heidän kans-saan on ollut tutorkokouksia ja koulutuksia useamman kerran lukuvuoden aikana, liittyen heidän tehtäviinsä
koulun markkinoinnissa, ykkösten ohjaamisessa ja kurssivalinnoissa neuvomisessa. Tutorkoulutuksia on järjestetty paitsi ohjaavien opettajien, myös Suomen Lukiolaisten liiton ja Meijän Lukio-hankkeen toimesta. Tutoreiden ohjaavina opettajina ovat lukuvuonna 2023-2024 toimineet Pauliina Pöntinen ja Jutta Raatikainen.
(Teksti: Pauliina Pöntinen)
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2023-202410.5.2024