Opintomatka Gotlantiin
Koulumme järjesti 10.kerran opintomatkan Gotlantiin 6.-12.5.2024. Mukana oli 34 opiskelijaa pääsääntöisesti 1.vuositasolta. Opintomatkan suunnittelivat ja toteuttivat biologian ja maantieteen opettaja Laura Okkonen ja ruotsin opettaja Minna Aalto. Mukana valvojana matkalla oli Lyseon entinen biologian ja maantieteen opettaja Aarne Kohonen.
Matka taittui omalla bussilla Turkuun ja sieltä laivalla Tukholmaan. Tukholmasta ajoimme Nynäshamniin ja sieltä matka jatkui taas laivalla Visbyyn. Majoituimme Gustavsvikin lomakylässä.
Paikan päällä olimme kolme kokonaista päivää. Ensimmäisenä päivänä pyöräilimme keskustaan kouluvierailulle Wisbygymnasietiin. Rehtori Jane Ahrling esitteli ensin koulua opettaja Tomas Karlssonin kanssa. Sitten saimme vierailla pienryhmissä oppitunneilla, joilla opiskeltiin muun muassa yhteiskuntaoppia, matematiikkaa, tekniikkaa ja luonnontiedettä. Iltapäivällä ajoimme bussilla Gotland Grönt Centrumiin tutustumaan saman koulun maatalousalan opiskeluohjelmiin. Kierroksella saimme nähdä koulutilan lampaita, lehmiä, vasikoita ja eläinklinikan pieneläimiä sekä maatilan laitteita.
Toisen päivän ohjelma suuntautui Pohjois-Gotlantiin. Ensimmäinen kohde oli Lummelundan tippukiviluolat ja niiden jännittävä löytötarina. Lummelundan jälkeen ajoimme Lickershamnin rannalle syömään matkalounasta sekä etsimään fossiileja. Sieltä matka jatkui Fårön saarelle ihailemaan Langhammarsin raukkirantaa.
Kolmas päivä vietettiin kauniilla Stora Karlsön saarella, jonne matkasimme pienellä laivalla kauniissa mutta kylmässä säässä. Saari on tunnettu ainutlaatuisesta alvarimaaperästä, minkä takia siellä kasvaa orkideoita ja muita kalkkiperäiselle maalle tyypillisiä kasveja. Yhdyskuntalinnut olivat jo saapuneet saarelle pesimään. Ruokkeja, etelänkiisloja, riskilöitä ja haahkoja on siellä noin 75000 yksilöä joka kesä.
Vietimme aikaa myös Tukholmassa. Menomatkalla ohjelmassa oli 2,5 tunnin opastettu kiertoajelu, tutustuminen historialliseen Vasa-laivaan Vasamuseetissa, kotiruokalounas Grillska husetissa sekä omaa aikaa kiertelyyn Vanhassa kaupungissa. Paluumatkalla tutustuimme Nordiska museetin mielenkiintoisiin näyttelyihin pohjoismaisesta kulttuurista ja asutushistoriasta. Sen jälkeen oli taas omaa aikaa kaupungilla kiertelyyn.
Ohjelma oli suunniteltu niin, että eri oppiaineet tukivat toisiaan ja sulautuivat konkreettiseksi kokonaisuudeksi viikon aikana. Tätä tukivat myös ennen matkaa pidetyt esitelmät ja kokoontumiset. Opintomatka on osa lukion temaattisia opintoja ja opiskelijat saavat siitä opintojaksosuorituksen hienojen hetkien ja retkien lisäksi.
Matkaamme tukivat taloudellisesti Pohjola-Norden, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Samfundet Sverige-Finland, Föreningen Svensk-Finlands Vänner ja Kuopion Lyseon lukion vanhempainyhdistys.
Erasmus+-projekti Liceo Scientifico A. Calini Brescian kanssa
Lyseon Erasmus+-projekti pohjoisitalialaisen Liceo Scientifico A. Calini –tiedelukion kanssa käynnistyi Kuopiossa huhtikuussa, kun saimme vieraaksemme 17 opiskelijaa ja 2 opettajaa Bresciasta (7. – 13.4.). Viikon aikana italialaiset saivat paljon tietoa suomalaisesta koulujärjestelmästä ja osallistuivat lyseolaisten oppitunneille. Teimme myös suomalais-italialaisen viherpesuun liittyvän ryhmäprojektin, jonka lopputuloksena nähtiin opiskelijoiden kuvaamia hienoja mainosvideoita.
Viikon ohjelmaan kuului myös savusaunailta Jätkänkämpällä, vierailut Kuopion kirjastossa ja museossa sekä päiväretki Kolin kansallispuistoon, missä liukastelimme Kolin huipuille ihailemaan kansallismaisemaa, tutustuimme luontokeskus Ukon näyttelyyn sekä paistoimme makkaraa ja vaahtokarkkeja nuotiolla.
Projekti jatkui 19 lyseolaisen ja 2 opettajan vastavierailulla kesäiseen Bresciaan toukokuussa (4. – 11.5.). Viikon kestävän yhteisen ryhmäprojektin aiheena oli tällä kertaa italialaisen ja suomalaisen kulttuuriperinnön vertailu satujen kautta. Tuotoksina näimme taas mahtavia videoita, jotka opiskelijat kuvasivat itse keksimiensä tarinoiden pohjalta.
Italialaiseen koulusysteemiin tutustumisen lisäksi pääsimme Rooman ajan historiaa käsittelevälle opastetulle kierrokselle Bresciassa sekä vierailulle Veronaan ja Garda-järven rannalla sijaitsevaan Sirmioneen. Monenmoista oppia jäi mieleen sekä historiasta että kulttuurien välisistä eroista ja yhteneväisyyksistä.
Rathenow´n Friedrich-Ludwig-Jahn Gymnasium -lukion ystävyyskouluvierailu
Saksalaiset ystävämme Rathenow´sta olivat vierailulla Lyseolla 8. – 14.10.. Vieraat (30 opiskelijaa ja 3 opettajaa) eivät olleet enää varsinaisesti vieraita, koska olimme tutustuneet ryhmään jo edellisenä keväänä omalla visiitillämme Rathenow´ssa.
Viikon ohjelmassa oli monenmoista puuhaa. Lyseoon, suomalaiseen lukiojärjestelmään ja oppitunteihin tutustumisen lisäksi saksalaiset pääsivät käymään muun muassa kaupungintalolla, kortteli- ja taidemuseossa, Puijon tornissa ja Ylä-Antikkalan laavulla makkaranpaistossa.
Lokakuun rankkasade peruutti vierailun Kolin kansallispuistossa, mutta sen sijaan pääsimme laskemaan mäkeä ja ihailemaan jääveistoksia Leppävirran Muumi-jääluolassa. Monen mielestä hämmästyttävin vierailukohde oli hyvin lähellä: naapurikoulumme Lumit, jonka tilat tekivät vieraisiin lähtemättömän vaikutuksen.
Suomalaisille opiskelijoille viikon vaikuttavinta antia oli saksalaisen historian opettaja Udo Geiselerin jo perinteeksi muodostunut DDR-luento, joka veti koskettavuudellaan koko salillisen opiskelijoita hiljaisiksi.
Ystävyyskoulutoiminta Kuopion Lyseon lukion ja Rathenow´n Friedrich Ludwig Jahn Gym-nasiumin välillä on jatkunut jo 25 vuotta ja kukoistaa edelleen.
Muuta kansainvälisyystoimintaa
Lyseon opiskelijat Maria Boman ja Jooa Karjula osallistuivat Long Term -vaihtoon, Maria Italiassa ja Jooa Saksassa.
Lyseossa oli Long Term -vaihdossa kaksi opiskelijaa: Monica Soardi Italiasta ja Ela Schumann Saksasta
Seuraavat Lyseon opettajat osallistuivat kansainväliselle kurssille tai työnvarjostukseen:
Minna Aalto, Aino Apilo, Hillamari Kalmari, Ulla Karhunen, Leena Kärnä, Kimmo Leivo, Jutta Mäkisalo, Juho Oikarinen, Laura Okkonen, Jutta Raatikainen ja Suvi Tirkkonen.
Lyseo otti vastaan kaksi työnvarjostajaa:
Sara Tibau Pontin ja José Luis García Berdielin Espanjasta.