Markkinointitiimi
Markkinointitiimiin koollekutsujana toimi lukuvuonna 2023-2024 opinto-ohjaaja Miika Raudaskoski. Opetushenkilöstöstä tiimiin kuuluivat lisäksi apulaisrehtori Paavo Heiskanen, opinto-ohjaaja Pauliina Pöntinen, IB-koordinaattori Suvi Tirkkonen sekä opettajaedustajina Aino Apilo ja Ulla Karhunen sekä Jutta Raatikainen. Opiskelijakunnan edustajina kokouksiin osallistuivat lukuvuoden aikana Tyyne Ahonen, Kaapo Naarala ja Selma Varis. Myös virka-apulaisrehtori Päivi Kiiski osallistui kokouksiin. Markkinointitiimi kokoontui lukuvuoden aikana neljä kertaa.
Markkinointitiimin suurin ponnistus oli avoimien ovien toteuttaminen ysiluokkalaisille 15.-16.11.2023. Opiskelijakunnan hallitus valmisteli avoimiin oviin opastetun kierroksen historialliseen Lyseoon, jonka he yhdessä tuutoreiden kanssa vetivät. Opojen ja IB-koordinaattorin johdolla pidettiin lyhyt salitilaisuus, jossa kisailtiin Lyseo-tietämyksestä Kahootin parissa. Avoimien ovien päivän lisäksi Pauliina-opo ja tutorit toteuttivat perinteisiä kouluvierailuita yläkouluille. Joitakin yksittäisiä opiskelijoita ja pieniä opiskelijaryhmiä vieraili Lyseolla myös avoimien ovien ulkopuolella. Lisäksi tehtiin some-markkinointia.
Kaupungin yhteinen hakijoiden ja huoltajien ilta järjestettiin Musiikkikeskuksella 23.1.2024. Tilaisuudessa Lyseota edustivat opiskelijat ja opinto-ohjaajat.
(Teksti: Miika Raudaskoski)
Juhlatiimi
Syksyllä 2023 juhlatiimi osallistui jouluvalojen sytyttäjäisten, itsenäisyysjuhlan ja syksyn lakkiaisten, Lucian päivän aamunavauksen sekä joulujuhlan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Jouluvalojen syttyminen käynnisti Lyseon joulukauden, ja sitä seurattiin jouluisten herkkujen ja musiikin kera. Itsenäisyysjuhlassa ja syksyn lakkiaisissa kuultiin esimerkiksi lyseolaisten ajatuksia tulevaisuuden Suomesta. Lucian päivänä Lyseon Lucia-kulkue toi valoa ja iloa keskuuteemme. Joulujuhlassa nautittiin muiden jouluisten ohjelmanumeroiden lisäksi Keisarillisen opeteatterin näytelmästä sekä Lyseon huikean abibändin joululaulusikermästä.
Keväällä 2024 juhlatiimi osallistui vanhojenpäivän brunssin järjestelyihin yhdessä kyseisen vuositason ryhmänohjaajien kanssa. Lyseon kuoro ilahdutti opiskelijoita ja opettajia välituntiesiintymisellä kevään korvalla 24.4. Loppukeväästä juhlatiimi oli vielä mukana grillijuhlan, kevätjuhlan sekä lakkiaisten järjestelyissä. Lisäksi aloitettiin lukuvuoden 2024–2025 Lyseon päivän suunnittelu.
Tiimin jäseninä lukuvuonna 2023–2024 ovat olleet Minna Aalto, Pasi Horttanainen, Miika Raudaskoski, Janne Romppainen (syyslukukausi) ja Miia-Maarit Saarelainen. Tiimin opiskelijajäseninä syyslukukaudella 2023 toimivat Tyyne Ahonen (21A) ja Kaapo Naarala (21C) ja kevätlukukaudella 2024 Kaapo Naarala (21C), Johannes Koponen (23E), Tuukka Korhonen (22B) ja Selma Varis (23E).
(Teksti: Miia-Maarit Saarelainen)
Digitukitiimi
Lukuvuonna 2023–2024 digitukitiimin jäseninä ovat olleet AT-vastaavat Paavo Heiskanen, Kimmo Leivo, Jutta Raatikainen ja Miia-Maarit Saarelainen sekä opettajat Kari Hoffren, Mikko Karttunen ja Jutta Mäkisalo.
Digitukitiimiläiset ovat jälleen huolehtineet Abitti-kokeiden käynnistämisestä ja päättämisestä niin päättöviikkojen aikana kuin niiden ulkopuolellakin. Tiimin jäsenet ovat auttaneet opettajia erilaisten sähköisten ympäristöjen käyttöönotossa ja käytössä. Tämän lisäksi tiimin jäsenet ovat avustaneet opiskelijoita langattoman tutkintoverkon kuormitustestaustilaisuudessa sekä ylioppilaskirjoitusten kenraaliharjoituksissa.
(Teksti: Miia-Maarit Saarelainen)
Opettajien työhyvinvointi
Työhyvinvointiparina oli lukuvuonna 2023–2024 Jutta Mäkisalo ja Suvi Tirkkonen.
Lukuvuoden työhyvinvointitoiminnan tavoitteena oli tarjota erilaisia aktiviteettejä pitkin vuotta, jotta jokaiselle löytyisi mieluista toimintaa.
Lokakuussa vierailimme Wildlife Photographer of the Year -näyttelyssä Kuopion museolla.
Marraskuussa ja huhtikuussa järjestettiin Puhdistus. Ensin keskustelimme koulun käytänteiden ongelmista ja sovimme yhteisistä toimintamalleista. Tämän jälkeen marraskuussa saunoimme ja söimme Luodossa, huhtikuussa puolestaan käytiin Teerenpelissa ja Ehtassa.
Pikkujouluja vietettiin Koivumäen kartanolla. Tämän lisäksi joulukuussa oli mahdollisuus tehdä jouluinen asetelma Pioni & Poimulehti -kukkakaupassa.
Elokuussa kävimme kiipeilemässä VOEMA. Maaliskuussa tarjolla oli mahdollisuus ilmajoogaan ja toukokuussa linturetkeen yhteistyössä KLYY:n kanssa. Lyseo tuki rahallisesti Kuopion Taidelukio Lumitilla järjestettyä opettajien pilatesta koko lukuvuoden ajan. Opettajia myös kannustettiin ottamaan osaa lukuvuoden aikana erilaisiin pyöräily –ja kävelykisoihin.
Opettajilla oli mahdollisuus käydä hieronnassa omakustannehintaan marras-joulukuussa 2023 ja touko-kesäkuussa 2024.
Jaksokokousten yhteydessä pidetyt porinatuokiot olivat tauolla tänä vuonna, koska osa kokouksista pidettiin yhdessä Lumitin kanssa. Tyhypari hankki välipalaa kaikkiin opettajainkokouksiin. Lisäksi järjestettiin yhteinen iltapäiväkahvi ja -bingohetki tammikuussa sekä yllätyspussiarvonta lokakuussa.
Tyhypari osallistui lukuvuonna kaksi kertaa kaupungin järjestämään työhyvinvoinnin koulutukseen.
(Teksti: Jutta Mäkisalo)
Kestävän kehityksen edistämistyö ja ympäristökasvatus Lyseossa
Ympäristötiimi edistää kestävää kehitystä ja ympäristökasvatusta Lyseossa. Tiimin kestävän kehityksen työn suunnittelussa otetaan huomioon kaikki kestävän kehityksen näkökulmat eli ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Ympäristötiimin työ edistääkin monipuolisesti YK:n Agenda 2030 -tavoitteita.
Ympäristötiimi muodostuu vastuuopettaja- ja opiskelijajäsenistä. Tämän lisäksi yhteistyötä tehdään eri sidosryhmien kuten kampuskeittiön henkilökunnan ja siistijöiden kanssa sekä Kuopion kaupungin ympäristöpalveluiden ja Kuopion Luonnonystäväin Yhdistyksen (KLYY) kanssa. Ympäristötiimin työ näkyy koulun arjessa erilaisina ympäristöä säästävinä käytänteinä kuten tehokkaana jätteiden lajitteluna, ruokahävikin vähentämisenä ja erilaisten teemapäivien esillä pitämisenä. Ympäristötiimin jäsenet osallistuvat myös erilaisiin kestävän kehityksen hankkeisiin, koulutuksiin ja tapahtumiin. Kuopion Luonnonystävien luontoillat ja –retket ovat kaikille avoimia tapahtumia, ja yhdistyksellä on myös oma nuorten ryhmä luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille opiskelijoille.
Lyseon ympäristötiimin opiskelija- ja opettajajäseniä on osallistunut kuluneen lukuvuoden aikana useisiin eri tapahtumiin: Kuopion kaupungin ekotukihenkilökoulutuksessa osallistujat saivat ajankohtaista tietoa mm. lajittelulainsäädännöstä, vastuullisista hankinnoista ja Kuopion luonnon monimuotoisuusohjelmasta. Puijo Summit –tapahtuman teemana oli One health – yhteinen terveys luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin välillä. Kuopion kaupungin Ilmastoviisasta ruokaa lapsille ja nuorille- ja Savonia ammattikorkeakoulun FoodLoops-hankkeissa etsittiin muun muassa keinoja lisätä kouluruokailuihin osallistumista ja siten vähentää ruokahävikkiä.
Lukiokampuksellamme hävikkiä syntyy suuresta ruokailijamäärästä johtuen keskimäärin eniten Kuopion kouluravintoloista, ja tässä hävikissä on kyse ennen kaikkea tarjoiluhävikistä eli biojätteeseen päätyvistä tilatuista mutta syömättä jääneistä annoksista.
Ympäristötiimin kuluneen lukuvuoden tavoitteita on ollut myös yhteistyön tiivistäminen Lumitin kestävän kehityksen tiimin kanssa, ja yhteisiä tavoitteita ja toimintamalleja onkin lukuvuoden mittaan edistetty. Tiimien kesken on pidetty kokouksia, yhdenmukaistettu kampuksen lajittelukäytänteitä, pyritty vaikuttamaan yhdessä kouluruokailussa syntyvän ruokahävikin vähentämiseen ja hävikin hyödyntämiseen sekä järjestetty vanhojentanssimekkojen kierrätystapahtuma. Lähitulevaisuuden tavoitteena on saada kampukselle yhteinen Vihreä lippu -kestävän kehityksen ohjelma.
(Teksti: Laura Okkonen)
Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä
Lyseon yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontui lukuvuonna 2023–2024 neljä kertaa.
Koollekutsujana toimi apulaisrehtori Päivi Kiiski. Ryhmään kuuluivat opinto-ohjaajat Pauliina Pöntinen ja Miika Raudaskoski, IB-koordinaattori Suvi Tirkkonen, erityisopettaja Maiju Kemppainen (alkusyksystä Aurora Arponen), opettajajäsenet Ulla Juntunen ja Juho Oikarinen, psykologi Minna Pakarinen, kuraattori Anne Lappalainen ja terveydenhoitaja Susanna Hyvönen. Opiskelijakunnan edustajina toimivat syyslukukaudella Maria Boman sekä Tua Marjokorpi ja kevätlukukaudella Emma Rapo, Pinja Toppinen sekä Joel Nylund.
Opiskeluhuoltoryhmässä käytiin lukuvuoden aikana läpi ajankohtaisia kuulumisia. Lisäksi käsittelimme tuoreita kouluterveyskyselyn tuloksia ja pohdimme, miten opiskelijoiden ryhmäytymistä saataisiin tehostettua. Laadimme myös opiskeluhuollon vuosikellon.
Saimme kokouksiin vieraiksi Saara Pellisen ja Tarja Ärväksen, jotka toimivat hanketyöntekijöinä Yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen ja kehittäminen -hankkeessa. Myös Meijän lukio -hankkeen toimijat vierailivat kokouksessamme, ja suunnittelimme heidän kanssaan, miten hanke voisi parhaiten tukea Lyseon arkea ja opiskelijoittemme hyvinvointia.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Kampuksen johtotiimi
Kampuksen yhteistä johtotiimiä lukuvuonna 2023–2024 johti rehtori Mika Strömberg. Johtotiimiin kuuluivat apulaisrehtorit Päivi Kiiski, Inka Kokkonen, Paavo Heiskanen ja Tiina Kaljunen sekä opetushenkilökunnan edustajia kampuksen kolmesta koulusta: Minna Aalto, Miika Raudaskoski ja Suvi Tirkkonen Lyseolta, Mari Hahtala-Pirskanen, Ville Heikkinen ja Karoliina Snellman Lumitilta sekä Henri Huovinen Aikuislukiosta.
Johtotiimi kokoontui lukuvuoden aikana neljä kertaa. Johtotiimissä keskusteltiin kampuksen yhteisistä käytännöistä ja niiden kehittämisestä.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Kampuksen pedagoginen tiimi
Pedagoginen tiimi on kokoontunut kerran jaksossa, yhteensä viisi kertaa. Tiimin toiminnan lähtökohtana on ollut ja ideana ”toinen toisiamme auttaen”, eli tavoitteena on ollut luottamuksellisen ja avoimen kasvatusympäristön vahvistaminen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen.
Keskeisenä asiana on ollut pedagogisten kahvioiden toiminnan käynnistäminen ja sisällön suunnittelu sekä pidettyjen kahviloiden arviointi.
Kahviloita on järjestetty neljä kertaa, kaksi syyslukukaudella ja kaksi kevätlukukaudella. Aiheita ovat olleet opiskelutaitojen harjaannuttaminen ja tukeminen, tekoäly opetuksessa, erilaiset tuntirakenteet ja emootiot sosiaalisessa kanssakäymisessä. Opettajia on haluttu osallistaa toimintaan ja alustamaan eri aiheista kahviloiden alussa. Tämän jälkeen on ollut vapaamuotoista keskustelua ja ajatusten vaihtoa.
Lukuvuoden lopussa opettajille tehdään pedagogisen kahvilan toimintaan liittyvä kysely, jonka pohjalta suunnitellaan seuraavan vuoden toimintaa. On myös keskusteltu opiskelijoiden mukaan ottamisesta osaksi pedagogista tiimiä.
(Teksti: Asta Turunen)
Opiskelijakunnan hallitus
Opiskelijakunnan hallitus aloitti toimintansa 10. elokuuta. Tammikuussa 2023 puheenjohtajaksi valittu Tyyne Ahonen toimitti Lyseon valan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Ohjaavina opettajina toimivat Miika Raudaskoski sekä Kari Hoffren.
Lokakuussa hallitus järjesti myyjäiset ja Halloween-teemaviikon, sekä auttoi talven mittaan abiturienttien tj100 ja tj50 -tapahtumien järjestämisessä. Syyslukukaudella pidettiin myös pitkään remontissa olleen vanhan ruokalan, nykyisen Tyrmän avajaiset.
Kuluneen vuoden aikana Lyseon opiskelijakunnan hallitus teki yhteistyötä frakkivuokraamo Academian kanssa järjestääkseen frakkivuokrauksen Lyseolaisille Wanhoja varten.
Yleiskokous järjestettiin joulukuun 7. päivä. Uuteen opiskelijakunnan hallitukseen oli niin paljon hakijoita, että jäsenistä äänestettiin. Vaalit pidettiin joulukuussa, ja joulujuhlassa hallitus vaihtoi valtaa. Vanhan hallituksen viimeiseksi viimeiseksi tapahtumaksi jäi pingisturnaus 20.12.
Uusi hallitus aloitti toimintansa järjestäytymiskokouksessa 18.12. Puheenjohtajaksi valittiin Kaapo Naarala. Tällöin päätettiin myös hallituksen uusien jäsenten rooleista. Kaikki halukkaat saivat asianmukaisen perehdytyksen tehtäviinsä ja edellisvuoden tapahtuma-, viestintä- markkinointi- ja juhlatiimit jatkoivat toimintaansa.
Toimintaa ohjaavina opettajina jatkoivat Miika Raudaskoski ja Kari Hoffren. Hallitus kokoontui lähes viikoittain toistuvien kokouksen merkeissä. Hallituksen ryhmäytyminen ja vuosikellokokous, jossa suunniteltiin tapahtumia tulevalle vuodelle, toteutettiin kevätlukukaudella.
Ohjelmaa hallitus järjesti ystävänpäivänä, pääsiäisenä ja vappuna yhdessä muiden Kuopion lukioiden kanssa. Tämän lisäksi pidettiin myös shakkiturnaus ja opiskelijaterveyden huollon kanssa järjestetty Mamma kahvila. Hallitus jatkoi viestintää sosiaalisessa mediassa, myös englannin kielellä.
Lyseon opiskelijakunnan hallitus osallistui kevätlukukaudella järjestettyihin lukuisiin Kuopion keskustan lukioiden yhteiskokouksiin, joissa suunniteltiin yhdessä toteutettavaa ohjelmaa ensi lukuvuodelle.
Opiskelijakunnan hallitus oli keväällä myös järjestämässä perinteeksi käynyttä grillijuhlaa, sekä auttamassa Lyseon henki –stipendin saajan päättämisessä ja jakamisessa.
(Teksti: Emma Rapo)
Ryhmien vastuuhenkilöt
Syyslukukauden aluksi nimettiin jokaisesta ryhmästä kaksi vastuuhenkilöä. He muodostavat yhdessä rehtorien kanssa työryhmän, joka toimii linkkinä opiskelijoiden ja koulun hallinnon välillä. Vastuuhenkilöiden työryhmä käynnistettiin Lyseolla alkuvuodesta 2020.
Työryhmä kokoontuu muutaman kerran vuodessa keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Ennen tätä tapaamista vastuuhenkilöt kysyvät omissa ryhmissään opiskelijoiden kuulumisia ja palaverin jälkeen välittävät yhteiset terveiset oman ryhmänsä jäsenille. Tänä lukuvuonna kokoonnuimme neljä kertaa: syyskuussa, tammikuussa, maaliskuussa sekä toukokuussa. Kevään viimeinen palaveri pidettiin yhdessä Lumitin vastuuhenkilöiden kanssa ja kevätkahvien ja -pullien merkeissä.
Tapaamisissa keskustelimme opiskelijoiden ajankohtaisista kuulumisista ja koulun viihtyisyyteen liittyvistä asioista. Tämän lukuvuoden keskeisiä aiheita olivat esimerkiksi opiskelijoiden ryhmäytymisen haasteet ja ruokailujärjestelyjen toimivuus. Ryhmien vastuuhenkilöt saivat myös kertoa ideoita kampuksen hyvinvointipäivää varten sekä ottaa kantaa tuntikiertokaavion uudistamiseen ja palautepäivien poistamiseen. Maaliskuun kokouksessa saimme nähdä arkkitehtiopiskelija Aapo Wihersaaren esityksen – Aapo teki opinnäytetyönään suunnitelman Lyseon uudisrakennuksesta. Kevään viimeisessä tapaamisessa pohdimme yhdessä lumitilaisten kanssa, mitä hyvää vastuuhenkilöiden toiminnassa on ja miten voisimme vielä kehittää toimintaamme.
Vastuuhenkilöt keskustelivat aktiivisesti ja rakentavasti yhteisistä haasteista; me kampuksen rehtorit saimme monia ehdotuksia kouluympäristön ja arjen käytänteiden parantamiseksi.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2023-202410.5.2024