Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärän laajuus on 150 opintopistettä. Lukio-opinnot muodostuvat lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (810/2018) liitteen 1 mukaisista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista, joita koulutuksen järjestäjän tulee tarjota opiskelijalle. Valtioneuvoston asetuksen mukaisia valtakunnallisia valinnaisia opintoja nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärään tulee sisältyä vähintään 20 opintopistettä. Oppimäärään voi lisäksi sisältyä lukiodiplomeita ja muita valinnaisia opintoja koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.
Opetushallitus on laatinut lukion opetussuunnitelman perusteet lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen liitteessä 1 tarkoitettuihin pakollisiin ja valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin lukuun ottamatta temaattisia opintoja. Lisäksi Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet lukiodiplomeihin. Lukiodiplomien laajuus on kaksi opintopistettä.
Koulutuksen järjestäjä päättää, minkä laajuisina opintojaksoina opinnot tarjotaan opiskelijalle. Koulutuksen järjestäjän tulee kuitenkin tarjota opiskelijalle mahdollisuus suorittaa lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen liitteen 1 mukaisia valtakunnallisia valinnaisia opintoja kahden opintopisteen laajuisina opintojaksoina.
(LOPS 2021)
Luokattomasti toimiva lukio
Luokattomuus on toimintamalli, jolla pyritään luomaan opiskelijan tarpeisiin joustavasti mukautuva opetus. Opiskelijan etenemistä opinnoissa ole sidottu vuosiluokkiin. Koulu voi tarjota erilaisia opiskelumahdollisuuksia sekä nopeasti eteneville opiskelijoille että sellaisille, jotka haluavat hitaampaa etenemistä. Lukion oppimäärä suoritetaan pääsääntöisesti 2-4 vuodessa.
Luokattomassa lukiossa opiskelija voi siis säädellä opinto-ohjelmansa sisältöä ja aikaa. Opiskeluaika riippuu opiskelijan tavoitteista, valmiuksista ja suoritetuista valinnoista. Lukiolaisella on mahdollisuus edetä yksilöllisen opinto-ohjelman mukaan. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei kuitenkaan pystytä järjestämään jokaisen opiskelijan tarpeita vastaavaa kurssitarjontaa.
Opiskelija tekee jatkuvasti valintoja muun muassa tulevaisuudensuunnitelmien muuttuessa. Samalla kun opiskelijan omat vaikutusmahdollisuudet opiskelun kulkuun lisääntyvät, opiskelijan oma vastuu opiskelusta ja etenemisestä kasvaa.
Luokattomassa lukiossa opiskelija sijoittuu sekä kooltaan että koostumukseltaan erilaisiin ryhmiin. Samassa opetusryhmässä voi olla eri vuositasojen opiskelijoita ja opettajat saattavat vaihtua opintojaksoittain. Ainoita pysyviä ryhmiä ovat ryhmänohjausryhmät; jokaisella ohjausryhmällä on oma ryhmänohjaajansa, joka pitää viikoittain ryhmänohjaustuokion ja tiedottaa ajankohtaisista asioista. Ryhmänohjaaja on myös koulun ja kodin välinen yhteyshenkilö, johon opiskelija ja vanhemmat voivat ottaa yhteyttä.
Kunkin oppiaineen oppimäärä on jaettu moduuleihin. Opetussuunnitelma sisältää pakollisia ja valinnaisia moduuleja. Opiskelija saa arvosanan kustakin suorittamastaan moduulista.
Opetus toteutetaan opintojaksoina, jotka sisältävät yhden tai useamman moduulin. Opintojakso voi koostua joko yhden tai usean oppiaineen moduuleista.
Koska luokattomassa lukiossa ei ole vuosiluokkajakoa, opiskelija ei voi saada ehtoja tai jäädä luokalle. Jos opiskelijan opintosuoritus hylätään, hän voi osallistua uusintakuulusteluun tai käydä kyseisen opintojakson uudelleen. Opiskelijalla on mahdollisuus käydä uudelleen myös hyväksytty opintokokonaisuus.
Opiskelijan tulee seurata omaa opintojaksokertymäänsä koko lukion ajan; opiskelija on itse vastuussa opintojensa etenemisestä. Ylioppilastodistuksen saaminen edellyttää hyväksytyn ylioppilastutkinnon lisäksi lukion päättötodistuksen saamista eli kaikkien siihen tarvittavien opintojen suorittamista.
Jaksot
Lukuvuosi koostuu viidestä jaksosta. Kukin jakso päättyy päättöviikkoon, joka kestää seitsemän päivää.
Opintokirja
Lukiossa pidetään opiskelijan opinnoista opintokirjaa, josta ilmenevät suoritetut opintojaksot ja niiden arvosanat. Opiskelijan opintosuoritukset näkyvät Wilmassa. 2. ja 5. jakson jälkeen ryhmänohjaaja pyytää alaikäisen opiskelijan huoltajalta kuittauksen, että hän on seurannut opiskeliajan opintojen etenemistä.
Kuopion Lyseon lukioOpinto-opas 2023-20248.6.2023