Lyseon kansainvälisyystoiminta 2022-2023

Erasmus+-ystävyyskouluvierailu Saksan Rathenow´ssa 9.5.–16.5.2023  

Rat­he­now’n ys­tä­vyys­kou­lu­vie­rai­lu 2023

Ly­se­on, Lu­mi­tin, Klas­si­kan ja Kal­la­ve­den lu­ki­on sak­san opis­ke­li­joi­den yh­tei­nen mat­ka Sak­san Rat­he­now´hun oli hie­no ko­ke­mus. Sak­san opet­ta­ja Ulla Jun­tu­nen oli koon­nut Ly­se­ol­la sak­saa opis­ke­le­vis­ta nuo­ris­ta in­nok­kaan 22 hen­gen jou­kon, jon­ka kans­sa läh­dim­me suu­rin odo­tuk­sin tu­tus­tu­maan Sak­san his­to­ri­aan ja kult­tuu­riin sekä tie­tys­ti op­pi­maan li­sää kiel­tä. 

Ber­lii­nin len­to­ken­täl­le las­keu­tu­mi­sen jäl­keen pää­sim­me bus­sin kyy­dis­sä pie­nel­le Ber­lii­nin näh­tä­vyys­kier­rok­sel­le en­nen mat­kan jat­ku­mis­ta koh­ti Rat­he­now´n kau­pun­kia. Koko ke­vään kes­tä­nyt jän­ni­tys päät­tyi vii­mein sak­sa­lai­sen lu­ki­on etu­pi­hal­la, kun suo­ma­lai­set opis­ke­li­jat ta­pa­si­vat vaih­to­pa­rin­sa ja ma­joit­ta­ja­per­heen­sä. Sii­tä al­koi va­jaan vii­kon kes­tä­vä mat­ka toi­seen kult­tuu­riin ja sen ta­poi­hin.  

Vie­rai­lu­vii­kon ai­ka­na opim­me pal­jon Sak­san kou­lu­sys­tee­mis­tä, po­li­tii­kas­ta ja his­to­ri­as­ta, kun pää­sim­me jal­kau­tu­maan Ber­lii­niin, opas­te­tul­le Rat­he­now-kier­rok­sel­le sekä vie­rai­le­maan Sak­san val­ti­o­päi­vä­ta­los­sa ja pa­lat­si­kau­pun­ki Pots­da­mis­sa. Tu­tus­tuim­me myös ma­joit­ta­jiem­me kou­luun, Fried­rich Lud­wig Jahn Gym­na­siu­miin, jon­ka oppi­tun­neil­le opis­ke­li­jat pää­si­vät osal­lis­tu­maan. Sak­san kiel­tä tart­tui run­saas­ti jok´iki­sen kor­viin.   

Kyy­ne­liä vuo­da­tet­tiin, kun eron het­ki uu­sis­ta ys­tä­vis­tä koit­ti. On­nek­si ta­paam­me kui­ten­kin pian, kun saam­me sak­sa­lai­set loka­kuus­sa 2023 vas­ta­vie­rai­lul­le Kuo­pi­oon. Näin yli 25 vuot­ta kes­tä­nyt Kuo­pi­on Ly­se­on lu­ki­on ja Rat­he­now´n Fried­rich Lud­wig Jahn Gym­na­siu­min ys­tä­vyys­kou­lu­toi­min­ta jat­kuu ja ku­kois­taa edel­leen. 

Erasmus+ -hanke Be(e) green

Be(e) green!

 

Kuo­pi­on Ly­seo on ol­lut mu­ka­na Eras­mus+ -hank­kees­sa yh­des­sä ita­li­a­lai­sen tai­de­lu­ki­on (I.I.S. ”Tar­tag­lia-Oli­vie­ri”, joka si­jait­see Bres­ci­as­sa, Poh­jois-Ita­li­as­sa) ja por­tu­ga­li­lai­sen kris­til­li­sen yk­si­tyis­lu­ki­on (Colé­gio In­ter­na­to Cla­ret, joka si­jait­see Vila Nova de Gai­as­sa, Luo­teis-Por­tu­ga­lis­sa) kans­sa.  

Be(e) green -hank­keen ta­voit­tee­na on ol­lut li­sä­tä nuor­ten tie­toi­suut­ta il­mas­to­a­si­ois­ta ja ym­pä­ris­tö­ky­sy­myk­sis­tä sekä kan­nus­taa hei­tä toi­mi­maan ym­pä­ris­tö­suo­je­lus­sa ak­tii­vi­ses­ti sekä pai­kal­li­sel­la että maa­il­man­laa­jui­sel­la ta­sol­la pa­ran­ta­en sa­mal­la eng­lan­nin kie­len tai­to­jaan. Hank­kee­seen kuu­lu­vien opin­to­mat­ko­jen ohel­la on tu­tus­tut­tu moni­puo­li­ses­ti ja mo­nes­ta eri näkö­kul­mas­ta ym­pä­ris­tö­a­si­oi­hin laa­ti­mal­la eri­lais­ta säh­köis­tä esi­tys­ma­te­ri­aa­lia.   

Ita­li­a­lai­set ja por­tu­ga­li­lai­set opis­ke­li­jat ja opet­ta­jat vie­rai­li­vat Ly­se­ol­la 25.-29.4.2022. Vie­rai­lun ai­ka­na tu­tus­tut­tiin laa­ja-alai­ses­ti il­mas­ton­muu­tok­seen, kes­tä­vään ke­hi­tyk­seen ja kier­to­ta­lou­teen opis­ke­li­joi­den val­mis­te­le­mien esi­tys­ten ja opin­to­vie­rai­lu­jen kaut­ta. Li­säk­si vie­raam­me pää­si­vät tu­tus­tu­maan suo­ma­lai­seen kou­lun­käyn­tiin ja suo­ma­lai­seen kult­tuu­riin muun mu­as­sa sau­no­mal­la ja ko­kei­le­mal­la avan­to­uin­tia.   

Por­tu­ga­lis­sa vie­rail­tiin 3.-7.10.2022. Han­ke­vii­kon tee­ma­na oli me­ret ja il­mas­ton­muu­tos sekä mer­ten saas­tu­mi­nen ja moni­muo­toi­suus. Vii­kon ai­ka­na teh­tiin opin­to­ret­ket me­ren­tut­ki­mus­kes­kuk­seen ja ak­vaa­ri­oon, sii­vot­tiin me­ren­ran­taa ros­kis­ta, tu­tus­tut­tiin pai­kal­li­seen jät­tei­den­la­jit­te­lu­ase­maan ja käy­tiin va­el­ta­mas­sa Pai­va-joen laak­sos­sa.  

Ita­li­as­sa vie­rail­tiin 17.-21.4.2023. Han­ke­vii­kon tee­ma­na oli tuol­loin il­mas­ton­muu­tok­sen yh­teis­kun­nal­li­set vai­ku­tuk­set ja il­mas­to-oi­keu­den­mu­kai­suus. Vii­kon ai­ka­na opis­ke­li­jat esit­te­li­vät laa­ti­mi­aan il­mas­ton­muu­tos­ai­hei­sia töi­tä. Li­säk­si teh­tiin opin­to­ret­ki Tor­bie­re del Se­bi­non kos­teik­ko­a­lu­eel­le ja is­tu­tet­tiin kym­me­niä ys­tä­vyy­den puun­tai­mia, uu­sia hii­li­nie­lu­ja, kou­lun pi­hal­le.  Be(e) green! 

(Teksti: Kimmo Leivo, Jutta Mäkisalo, Laura Okkonen ja Suvi Tirkkonen, kuvat: Kimmo Leivo ja Laura Okkonen)

Joki­nä­ky­mä Por­tos­ta

Opin­to­ret­kel­lä me­ren­tut­ki­mus­kes­kuk­ses­sa Por­tos­sa.

Opis­ke­li­jat Pai­va-joen va­el­lus­po­lul­la Por­tu­ga­lis­sa.

Sound­walk Mom­pi­a­nos­sa Bres­ci­as­sa

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2022-202312.5.2023