Opiskelijakunta
Opiskelijakunnan hallitus aloitti toimintansa syksyllä 18. elokuuta. Puheenjohtajana toimi Iida Ledentsa ja toimintaa ohjasivat opettajat Kari Hoffren ja Miika Raudaskoski. Hallitus kokoontui lähes viikoittaisissa kokouksissa.
Syyslukukauden puolella hallitus järjesti lyseon valan lausumisen sekä uusille ensimmäisen vuoden opiskelijoille että myös toisen vuoden opiskelijoille, koska he eivät vielä valaa olleet päässeet vannomaan. Hallitus järjesti myös syystapahtuman, joka jäi pienimuotoiseksi (valojen sammutus) ja hoiti TJ100-päivän järjestämistä.
Lyseon opiskelijakunnan hallitus oli mukana suunnittelemassa Lyseo 150 –tapahtumaa ja sen yhteydessä olevia avoimia ovia. 15. Marraskuuta järjestetyn yleiskokouksen jälkeen uuteen opiskelijakuntaan tuli niin paljon hakijoita, että jäsenistä oli äänestettävä. Pidettiin vaalit.
Uusi hallitus aloitti toimintansa vaalien jälkeen järjestäytymiskokouksessa 13. tammikuuta. Tällöin päätettiin myös uusista rooleista hallituksen jäsenten muututtua kokonaan yhtä henkilöä lukuun ottamatta. Kaikki halukkaat saivat asianmukaisen perehdytyksen tehtäviinsä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tyyne Ahonen. Toimintaa ohjaavan opettajan roolista poistui Miika Raudaskoski ja hänen tilalleen tuli Hanna Huuskonen. Hallitus kokoontui viikoittain toistuvan kokouksen merkeissä. Myös hallituksen ryhmäytyminen ja vuosikellokokous toteutettiin.
Ohjelmaa hallitus järjesti ystävänpäivänä, pääsiäisenä ja vappuna, minkä lisäksi pidettiin pukeutumisteemaviikko ja shakkiturnaus. Lyseo järjesti 27. helmikuuta kaikkien keskusta-alueen lukioiden yhteiskokouksen, jossa suunniteltiin yhdessä toteutettavaa ohjelmaa. Ohjelmaideoista keväällä toteutui yhteinen pukeutumiskilpailu.
Opiskelijakunnan hallitus oli mukana järjestämässä ib-linjalta valmistuvien freskokahveja, jo perinteeksi käynyttä grillijuhlaa, sekä auttamassa Lyseon henki –stipendin saajan päättämisessä. Kuluneen vuoden aikana hallituksen sosiaalisen median alustoja on aktivoitu ja viestintää on alettu toteuttaa myös englannin kielellä. Opiskelijoiden ideoita hallituksen toimintaa kohtaan alettiin keräämään sähköisesti anonyymiin Forms-kyselyyn.
Keväällä pienemmät työryhmät alkoivat kehittämään Lyseon markkinointia edelleen ja yhtenäistämään hallituksen viestinnän teemaa. Lisäksi idea Lyseon oheistuotteista lähti liikkeelle. Ideat saatetaan todennäköisesti loppuun seuraavan lukukauden puolella.
(Teksti: Venla Pelttari)
Ryhmien vastuuhenkilöt
Syyslukukauden aluksi nimettiin jokaisesta ryhmästä kaksi vastuuhenkilöä. He muodostavat yhdessä rehtorin ja apulaisrehtorien kanssa työryhmän, joka toimii linkkinä opiskelijoiden ja koulun hallinnon välillä. Vastuuhenkilöiden työryhmä käynnistettiin Lyseolla alkuvuodesta 2020.
Työryhmä kokoontuu muutaman kerran vuodessa keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Ennen tätä tapaamista vastuuhenkilöt kysyvät omissa ryhmissään opiskelijoiden kuulumisia ja palaverin jälkeen välittävät yhteiset terveiset oman ryhmänsä jäsenille. Tänä lukuvuonna kokoonnuimme kolme kertaa: tammikuussa, maaliskuussa sekä toukokuussa. Kevään viimeinen palaveri pidettiin yhdessä Lumitin vastuuhenkilöiden kanssa ja kevätkahvien merkeissä.
Tapaamisissa keskusteltiin opiskelijoiden ajankohtaisista kuulumisista ja koulun viihtyisyyteen liittyvistä asioista. Tämän lukuvuoden keskeisiä aiheita olivat opiskelijoiden hyvinvointi ja ryhmäytyminen, ruokailujärjestelyjen toimivuus sekä uusien kalusteiden hankkiminen Lyseolle. Kevään viimeisessä tapaamisessa pohdittiin, miten yhteistyötä kampuksen opiskelijoiden voitaisiin kehittää.
Vastuuhenkilöt keskustelivat aktiivisesti ja rakentavasti yhteisistä haasteista; me kampuksen rehtorit saimme monia ehdotuksia kouluympäristön ja arjen käytänteiden parantamiseksi. Ryhmän jäsenet toivovat, että ensi lukuvuonna tapaamisia olisi enemmän, vähintään kerran jaksossa. Tämän yritämme toteuttaa.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Markkinointitiimi
Markkinointitiimiin lukuvuonna 2022–2023 kuuluivat apulaisrehtori Paavo Heiskanen, opinto-ohjaajat Miika Raudaskoski, Pauliina Pöntinen, Hanna Huuskonen ja Riitta Winberg, IB-koordinaattori Suvi Tirkkonen ja opettajat Aino Apilo ja Ulla Karhunen sekä opiskelijakunnan hallituksen edustajina syksyllä Tyyne Ahonen ja Idamaria Herranen ja keväällä Alex Gubarev ja Miio Kettunen. Kokouksiin osallistui lisäksi virka-apulaisrehtori Päivi Kiiski. Markkinointitiimi kokoontui lukuvuoden aikana viisi kertaa.
Yhdeksäsluokkalaiset pääsivät tutustumaan Lyseoon perinteisessä Avoimet ovet -tapahtumassa 16.-17.11. Tämä oli korona-ajan jälkeen ensimmäinen kerta, kun avoimet voitiin järjestää lähitapahtumana. Lisäksi kahdeksasluokkalaisille järjestettiin lukio-opintoihin tutustumistilaisuuksia huhtikuussa.
Markkinointitiimi suunnitteli lisäksi markkinointia someen ja koulun kotisivuille. IB-opiskelijat tekivät osana suomen kielen opintoja videoita ja muuta markkinointimateriaalia avoimia ovia ja Lyseon 150-vuotisjuhlia varten.
Myös opojen ja tutoreiden perinteisiä yläkouluvierailuita jatkettiin sekä livevierailuina että etäesittelyinä. Kaupungin yhteinen markkinointi-ilta peruskoulun päättäville ja huoltajille järjestettiin 24.1. virtuaalisesti. Lyseon osalta etäesittelyistä vastasivat opot ja opiskelijat.
(Teksti: Paavo Heiskanen)
Kestävän kehityksen edistämistyö ja ympäristökasvatus Lyseossa
Ympäristötiimi edistää kestävää kehitystä ja ympäristökasvatusta Lyseossa. Lukio-opetuksen arvoperusteissa (LOPS 2021) todetaan, että ”Lukio-opetuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia edistävälle taloudelle. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Lukio-opetus kannustaa vastuulliseen toimijuuteen sekä kansainväliseen yhteistyöhön ja maailmankansalaisuuteen YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n mukaisesti.” Kestävän kehityksen työtä edistämään on perustettu Lyseon ympäristötiimi, joka kehittää osallistavaa kestävän kehityksen toimintaa kouluyhteisössä. Tässä kestävän kehityksen työn suunnittelussa otetaan huomioon kaikki kestävän kehityksen näkökulmat eli ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja taloudellinen ulottuvuus.
Ympäristötiimi muodostuu vastuuopettaja- ja opiskelijajäsenistä. Tämän lisäksi yhteistyötä tehdään eri sidosryhmien kuten koulun keittiöhenkilökunnan ja siistijöiden kanssa sekä Kuopion kaupungin ympäristöpalveluiden ja Kuopion Luonnonystäväin Yhdistyksen kanssa. Ympäristötiimin työ konkretisoituu erilaisina ympäristöä säästävinä käytänteinä kuten tehokkaana kierrätyksenä, ruokahävikin vähentämisenä ja erilaisten teemapäivien esillä pitämisenä. YK:n Agenda 2030 –tavoitteet vaikuttavat koulun kestävän kehityksen työn taustalla, ja niiden määrittämiä teemoja ja toimia pyritäänkin tuomaan esille yli oppiainerajojen. Ympäristötiimin kuluvan lukuvuoden tavoitteita on ollut jätteiden lajittelun tehostaminen entisestään, ja erityisesti toimivan yhteistyön tiivistäminen työyhteisön sisällä ja sidosryhmien kanssa. Yhteistyötä on tehty myös Lumitin kestävän kehityksen tiimin kanssa, ja yhteisiä tavoitteita ja toimintamalleja on haettu ensi lukuvuodelle. Yhteisenä tavoitteena on vakiinnuttaa koko kouluyhteisöä osallistava ympäristökasvatusmalli. Tavoitteena onkin Vihreä lippu –ohjelman toteuttaminen ja –tunnuksen saaminen tulevien lukuvuosien aikana.
Lyseon ympäristötiimin opettajajäsenet toimivat Kuopion kaupungin ekotukihenkilöinä ja Lyseo on nimetty yhdeksi kaupungin Viksu-yksiköksi.
(Teksti: Hillamari Kalmari, Anne-Maria Muhonen ja Laura Okkonen, logo: Kuopion kaupunki)
Juhlatiimi
Lukuvuonna 2022–2023 päästiin jälleen viettämään Lyseon perinteisiä juhlia ja tapahtumia koko koulun yhteisinä tilaisuuksina.
Syksyllä 2022 juhlatiimi osallistui jouluvalojen sytyttäjäisten, itsenäisyysjuhlan ja syksyn lakkiaisten, Lucian päivän aamunavauksen sekä joulujuhlan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Jouluvalojen syttymistä ihasteltiin useamman vuoden tauon jälkeen ulkona järjestetyn glögi- ja piparitarjoilun lomassa. Itsenäisyysjuhlassa ja syksyn lakkiaisissa saatiin kuulla esimerkiksi opiskelijoidemme eri kielillä esittämiä ajatuksia teemasta ”Minun Suomeni”. Lucian päivän aamunavauksessa Lyseon Lucia-kulkue toi valoa joulukuiseen aamuhämärään. Joulujuhlassa nautittiin jouluisten ohjelmanumeroiden lisäksi Keisarillisen opeteatterin Prinsessa Ruusunen -näytelmästä.
Keväällä 2023 juhlatiimi osallistui vanhojenpäivän brunssin järjestelyihin yhdessä kyseisten vuositasojen ryhmänohjaajien kanssa. Loppukeväästä juhlatiimi oli vielä mukana grillijuhlan, kevätjuhlan sekä lakkiaisten järjestelyissä.
Tiimin jäseninä lukuvuonna 2022–2023 ovat olleet Minna Aalto, Jasmin Laaksonen, Miika Raudaskoski (syyslukukausi), Janne Romppainen, Miia-Maarit Saarelainen ja Anna Voutilainen-Veijonen. Tiimin opiskelijajäseninä syyslukukaudella 2022 olivat Liina Repo (20D) ja Wilma Tynkkynen (20E). Kevätlukukaudella 2023 opiskelijajäsenenä toimi Kaapo Naarala (21C).
(Teksti Miia-Maarit Saarelainen)
Lyseo 150-tiimi
Lyseon 150-vuositsjuhlia valmistellut ja järjestänyt tiimi kokoontui ahkerasti syyslukukaudella. Tiimiin kuuluivat ikilyseolaiset Päivi Kiiski, Paavo Heiskanen ja Janne Romppainen sekä hieman uudemmat lyseolaisopettajat Miia-Maarit Saarelainen, Antti Kemppinen, Antti Kämäräinen ja Anna Voutilainen-Veijonen. Opiskelijaedustajina toimivat Iida Paavilainen, Wilma Tynkkynen.
Juhlista voit lukea tarkemmin artikkelista Muuta toimintaa lukuvuonna 2022-2023. Tiimi päätti toimintansa yhteiseen lounaaseen 7.12.2022.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Digitukitiimi
Lukuvuonna 2022–2023 digitukitiimin jäseninä ovat olleet AT-vastaavat Paavo Heiskanen, Kimmo Leivo, Jutta Raatikainen ja Miia-Maarit Saarelainen sekä opettajat Kari Hoffren, Mikko Karttunen ja Jutta Mäkisalo.
Lukuvuoden aikana tiimin jäsenet ovat auttaneet opettajia erilaisten sähköisten ympäristöjen käyttöönotossa ja käytössä. Tiimin jäsenet ovat avustaneet opiskelijoita ylioppilaskirjoitusten kenraaliharjoituksissa. Tämän lisäksi tiimi on huolehtinut Abitti-kokeiden käynnistämisestä ja päättämisestä.
(Teksti Miia-Maarit Saarelainen)
Pedagoginen tiimi
Pedagoginen tiimi ei kokoontunut tänä lukuvuonna. Opetuksen kehittämistyö tapahtui opettajakohtaisesti ja aineryhmien sisällä.
(teksti: Antti Savinainen)
Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä
Lyseon yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontui lukuvuonna 2022–2023 kaksi kertaa.
Koollekutsujana toimi apulaisrehtori Päivi Kiiski. Ryhmään kuuluivat opinto-ohjaajat Pauliina Pöntinen, Miika Raudaskoski (kevätlukukaudella Hanna Huuskonen) sekä Riitta Winberg, erityisopettaja Tytti Puuronen, opettajajäsenet Ulla Juntunen, Juho Oikarinen ja Tiina Vainikainen, psykologi Tarja Rouhiainen, kuraattori Saila Liukko ja terveydenhoitaja Susanna Tenhunen. Opiskelijakunnan edustajina toimivat syyslukukaudella Atte Kivipato ja Aapo Ruusunen ja kevätlukukaudella Maria Boman ja Tua Marjokorpi.
Opiskeluhuoltoryhmässä käytiin lukuvuoden aikana läpi ajankohtaisia kuulumisia, esimerkiksi hyvinvointialueelle siirtymiseen liittyviä haasteita, sekä 1. ja 2. vuositason opiskelijoille pidetyn kyselyn tuloksia. Huolenaiheiksi nousivat erityisesti nuorten jaksamiseen liittyvät pulmat. Tutustuimme myös Meijän lukio -hankkeen toimintoihin ja toimijoihin sekä siihen, miten hanke voi tukea arjen koulutyötämme.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Opettajien työhyvinvointi
Työhyvinvointiparina oli lukuvuonna 2022–2023 Jutta Mäkisalo ja Suvi Tirkkonen.
Lukuvuoden työhyvinvointitoiminnan tavoitteena oli tarjota erilaisia aktiviteettejä pitkin vuotta, jotta jokaiselle löytyisi mieluista toimintaa.
Opettajien lukupiiri kokoontui kaksi kertaa (elokuussa ja maaliskuussa).
Lokakuussa saunoimme mökillä Kaavilla ja tutustuimme pimeyden puistoon Syrjävaara Good night.
Marraskuussa vierailimme Julius Caesar -näyttelyssä Kuopion museolla ja sen jälkeen vietimme pikkujouluja Lyseolla.
Huhtikuussa järjestettiin Puhdistus. Ensin keskustelimme koulun käytänteiden ongelmista ja sovimme yhteisistä toimintamalleista. Sitten lähdimme Rauhalahden Jätkänkämpälle saunomaan ja syömään.
Toukokuussa järjestettiin jo perinteeksi muodostunut siivousiltapäivä, jolloin opettajat järjestelivät ja siivosivat koulun yhteisiä tiloja. Toukokuussa teimme myös linturetken Patalahteen.
Lyseo tuki rahallisesti Kuopion Taidelukio Lumitilla järjestettyä opettajien pilatesta koko lukuvuoden ajan. Opettajia myös kannustettiin ottamaan osaa keväällä 20233 pyöräily- ja kävelykisoihin.
Opettajilla oli mahdollisuus käydä hieronnassa omakustannehintaan touko-kesäkuussa 2023.
Veikkaus-porukka veti mukaansa suurimman osan Lyseon opettajista. Emme tosin päässeet vielä voitolle lukuvuoden mittaan.
Jaksokokousten yhteydessä pidetyt porinatuokiot olivat tauolla tänä vuonna, koska osa kokouksista pidettiin yhdessä Lumitin kanssa.
Lyseo sai työhyvinvointirahaa Kuopion kaupungilta 3000 euroa. Työyhteisövalmennuksesta vastasi Panu Pohjolainen. Valmennusta järjestettiin syksyn 2022 aikana kolme kertaa.
Tyhypari osallistui lukuvuonna kaksi kertaa kaupungin järjestämään työhyvinvoinnin koulutukseen.
Kampuksen johtotiimi
Kampuksen yhteistä johtotiimiä lukuvuonna 2022–2023 johti rehtori Mika Strömberg. Johtotiimiin kuuluivat apulaisrehtorit Päivi Kiiski, Inka Kokkonen, Paavo Heiskanen ja Tiina Kaljunen sekä opetushenkilökunnan edustajia kampuksen kolmesta koulusta: Minna Aalto, Miika Raudaskoski ja Suvi Tirkkonen Lyseolta, Mari Hahtala-Pirskanen, Ville Heikkinen ja Karoliina Snellman Lumitilta sekä Martti Keinänen Aikuislukiosta.
Johtotiimi kokoontui lukuvuoden aikana kaksi kertaa. Johtotiimissä keskusteltiin kampuksen yhteisistä käytännöistä ja niiden kehittämisestä.
(Teksti: Päivi Kiiski)
Vanhempainyhdistys
Kuopion Lyseon lukion vanhempainyhdistys ry. on jatkanut edelleen työtä kodin ja koulun välisen yhteistyön ylläpitäjänä ja kehittäjänä. Olemme Kuopion alueella ainoa lukion vanhempainyhdistys ja toimintaa on ollut jo yli 20 vuoden ajan.
Vanhempainyhdistyksen hallitukseen kuuluvat vanhemmat edustavat eri vuositasoilla opiskelevia nuoria sekä kansalliselta että IB-linjalta. Vanhempainyhdistys on toiminut aktiivisesti lukuvuonna 2022 – 23. Olemme saaneet uusia jäseniä hallitukseen. Hallitus on kokoontunut säännöllisesti ja sääntömääräiset syys- ja kevätkokoukset on saatu pidettyä.
Vanhempainyhdistys on tukenut ja kannustanut opiskelijoita jakamalla hyvän toveruuden stipendit 2. vuositason opiskelijoille keväällä 2023. Syksyllä 2022 saimme toteutettua kahvituksen 1.vuositason vanhempainillassa. Lyseon villasukkia oli myynnissä myös Lyseon 150-vuotisjuhlissa ja saimme näin kartutettua stipendirahastoa. Keväällä 2023 saimme järjestettyä perinteisen freskokahvituksen abiturienteille ja heidän vanhemmilleen koululla penkkariajeluiden päätteeksi. Oli mukava tavata opiskelijoiden vanhempia ja jutella herkullisten suolaisten ja makeiden tarjousten ja kahvin ja teen äärellä. Vanhempainyhdistys on ideoinut luonto- ja ympäristöteemaan, yhteisöllisyyden lisäämiseen sekä työelämäyhteistyöhön liittyviä hankkeita ja varojen keruuta ensi syksyä ajatellen. Olemme myös keskustelleet ja suunnitelleet opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia koskevista hankkeista.
(teksti: Ulla Karhunen)
Kuopion Lyseon lukioVuosikertomus 2022-202312.5.2023