Kuopion Lyseon lukio toimii osana Kuopion keskustan lukiokampusta. Kampuksen toiminta käynnistyi Lyseon ja Kuopion taidelukio Lumitin välillä jo edellisenä lukuvuonna, mutta päättyvän lukuvuoden alkaessa 1.8.2022 kampus täydentyi vielä Kuopion aikuislukiolla. Aikuislukion toiminta siirtyi kampukselle Kallaveden lukiolta. Kaikki kolme lukiota ovat itsenäisiä toimijoita, mutta tiivistä yhteistyötä tehdään arjessa mm. ruokailun osalta, ylioppilaskokeiden järjestämisessä ja opettajien yhteistyössä. Päivittäisen arjen näkyvin yhteistyö tehdään hallinnossa. Kampuksen rehtori Samuli Laitisen siirryttyä Jyväskylään Gradialle rehtoriksi, luotiin kevään 2022 ajan työtä jatkaneen määräaikaisen hallinnon jatkeeksi vakituinen hallintomalli. Kampuksen rehtoriksi valittiin Mika Strömberg, virka-apulaisrehtoreiksi Päivi Kiiski ja Inka Kokkonen sekä luottamusapulaisrehtoreiksi Paavo Heiskanen ja Tiina Kaljunen.
Kuopion keskustakampuksen lukiolla on monet kasvot. Lyseolla toimii nuorten yleislinja ja kansainvälinen IB-linja liki 200-vuotiaassa perinteisessä ja arvokkaassa rakennuksessa torin laidalla. Taidelukio Lumit toimii lukuvuoden alussa käyttöön otetussa uudessa koulurakennuksessa nuorten yleislinjan, musiikin erityistehtävän linjan, tanssin erityistehtävän linjan ja ilmaisutaidon painotuksen voimin. Aikuislukio toimii kolmessa eri kiinteistössä. Lumitilla annetaan iltaisin aikuisten lukiokoulutusta, Puistokoululla toimii tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) ja Savilahdessa ammattiopiston tiloissa opiskellaan kaksoistutkinnossa. Päättyvän lukuvuoden aikana kampuksella on annettu opetusta lähes 1500 nuorelle.
Arjen aherruksen keskelle mahtui myös loppusyksyn juhlaputki. Ensin marraskuun alussa juhlistimme taidelukio Lumitin uusia tiloja avajaisjuhlilla ja paria viikkoa myöhemmin Lyseo vietti 150-vuotisjuhlia. Joulukuun alussa juhlistettiin syksyn uusia ylioppilaita ja Aikuislukio juhlisti 50-vuotista taivaltaan. Näin saimme laajennetun kampuksen toiminnalle juhlavan aloituksen, kun saimme kutsua juhliin myös koulujen aikaisempaa henkilökuntaa ja opiskelijoita.
Lukuvuoden 2022-23 aikana LOPS2021 ja oppivelvollisuuden laajentuminen saavuttivat myös toisen vuosikurssin opiskelijat. Näin ollen jo kaksi ikäluokkaa ovat olleet maksuttoman oppimateriaalin ja kannettavan tietokoneen piirissä. Tulevana lukuvuonna maksuttomuus koskee myös lukiokoulutuksen päättävää luokkaa ja tällöin sen piiriin tulee myös maksuton ylioppilastutkinto viiden ensimmäisen kokeen osalta. Lukuvuoden aikana arjen opiskelujen tukena on toiminut lukuisia hankkeita. Lähes kaikki hankkeet ovat Kuopion lukiotoimen yhteisiä tai toimijoita on myös muista kunnista. Opiskelijoita lähimmäksi on päässyt NEST-keskuksen kautta organisoitava Meijän lukio -hyvinvointihanke, jonka kautta on järjestetty mm. elokuvailtoja, lajikokeiluja ja muita hyvinvointia tukevia toimia. Viimeisimpinä hankkeina on aloitettu Opetushallituksen tukemat laatuhankkeet. Kampuksen lukiot haastavat laatutekijöitä kolmen eri sidosryhmän kanssa – Itä-Suomen 20 eri lukion (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo) hanke, Laatuapilan (Kuopio, Jyväskylä, Lahti ja Hämeenlinna) hanke ja taidelukioiden välinen hanke. Laatuhankkeiden avulla luodaan pohjaa lukiokoulutuksen laadun systemaattiselle ja pitkäjänteiselle kehittämiselle.
Tulevaisuuteen Kuopion keskustakampuksen lukiot katsovat toiveikkaasti. Yhteishaun perusteella lukioittemme suosio on hyvä. Hallintomalli ja koulurakennukset vakiintuvat. Niin ikään uusi opetussuunnitelma ja oppivelvollisuuden laajentuminen vakiintuu. Uskon, että pystymme entistäkin paremmin tukemaan niin opiskelijoita kuin opettajia heidän hyvinvoinnissaan ja jaksamisessaan.
Kiitos kaikille opiskelijoille, opettajille ja muulle henkilökunnalle menneestä lukuvuodesta! Henkilökohtainen kiitos kaikille, että olette ottaneet minut uutena rehtorina hyvin vastaan ja olette antaneet aikaa sopeutua. Sydämelliset onnittelut uusille ylioppilaille ja kaikkea hyvää tulevaisuuden matkalle!
Kesäterveisin, rehtori Mika Strömberg
Tänä lukuvuonna olemme Kuopion Lyseossakin palanneet korona-aikojen jälkeen normaalin arjen käytänteisiin: maskeja emme ole enää juurikaan tarvinneet, henkilömääriä ei ole tarvinnut rajoittaa ja opetus tapahtuu jälleen lähietäisyydellä luokkahuoneissa. Olemme myös saaneet kokoontua koko koulun voimin viettämään juhlia omassa juhlasalissamme.
Normaaliin aikatauluun ja toteutustapaan palasivat myös tutut lukiolaisperinteet eli penkkarit vanhojenpäivä. Pystyimme viettämään ne perinteisellä paikallaan helmikuussa ja ilman rajoitteita. Tämä oli suuri ilon aihe myös meille koulun aikuisväelle.
Suuren muutoksen arkeemme toi Lumitin uudisrakennuksen valmistuminen: kouluravintolan toiminta Lyseolla loppui ja lyseolaiset siirtyivät Lumitille ruokailemaan. Tämä on sujunut suurelta osin hyvin, vaikka ruokailuaikatauluja joudumme varmasti vielä muokkaamaan. Myös Lyseon kouluterveydenhoitajan vastaanotto on nykyisin Lumitin tiloissa.
Uutta tänä lukuvuonna oli sekin, että sijaisopettajia oli todella vaikea saada pitkiinkään sijaisuusjaksoihin. Todennäköisesti ensimmäisen kerran Lyseon historiassa opetus ostettiin ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ja toteutettiin kokonaan etäyhteydellä. Lyseon opiskelijat sopeutuivat tähänkin haasteeseen ihailtavan hyvin.
Koulujen kansainvälisyystoiminta on on käynnistynyt koronavuosien jälkeen ja entistä vilkkaampana. Lyseollakin vieraili opettajia ja opiskelijoita esimerkiksi Portigalista ja Italiasta, ja lyseolaisia opiskelijoita pääsi ystävyyskoulureissulle Italiaan, Portugaliin ja Saksaan. Näistä voitte lukea tarkemmin tämän julkaisun artikkelista Lyseon kansainvälisyystoiminta.
Lyseon opiskelijat ja opiskelijakunnan hallitus ovat toimineet aktiivisesti tänäkin lukuvuonna. Pukeutumisen teemaviikot, syysrieha ja pikkujoulut toivovat mukavaa väriä arjen keskelle. Opiskelijakunta järjesti myös shakkiturnauksen, jossa oli mukana osallistujia myös Kuoipon muista lukioista. Lyseolaisia opiskelijoita on puolestaan ollut mukana esimerkiksi Euroopan Nuorten Parlamentin toimnnassa.
Arjen keskellä vietimme suurta juhlaa, kun Lyseon 150-vuotista taivalta juhlittiin marraskuussa. Lyseon pitkät perinteet ja arvokas historia kohta vaikuttavalla tavalla nykyisen Lyseon hengen. Näitä juhlia muistelemme vielä pitkään. Juhlista voitte lukea tarkemmin artikkelista Muuta toimintaa lukuvuonna 2022-2023.
Keväällä tehtiin virkavalintoja. Vakinaisesti Lyseon opettajakuntaan saatiin kolme meille jo tuttua opettajaa: historian ja yhteiskuntaopin tuntiopettaja Hillamari Kalmari, matematiikan tuntiopettaja Jutta Raatikainen sekä äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Janne Romppainen. Tervetuloa vakinaisesti joukkoomme!
Lyseolta siirtyvät lukuvuoden päättyessä muihin töihin erityisopettaja Tytti Puuronen, liikunnan ja terveystiedon opettaja Jasmin Laaksonen, opinto-ohjaajat Riitta Winberg ja Hanna Huuskonen sekä englannin opettaja Anni Torvinen. Lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä koko Lyseon puolesta!
Erityisen kovasti haluamme kiittää siviilipalvelusmiestämme Tobias Dietziä, joka on toiminut ahkerasti ja asiantuntevasti Lyseon hyväksi: pitänyt oppitunteja, auttanut opettajia tuntijärjestelyissä, toiminut taiturillisena pianistina ja kastellut syntymäpäivälahjaksi saamaamme viherkasvia – ja hoitanut lukemattomia muita arjen asioita, jotka meiltä monesti jäävät huomaamatta arjen tiimellyksessä.
Kiitän koko Lyseon väkeä mainiosti kuluneesta lukuvuodesta ja toivotan rentouttavaa, sopivan aurinkoista kesälomaa!
Virka-apulaisrehtori Päivi Kiiski