Rehtorien puheenvuoro: kampuksen ja Lyseon kuulumisia lukuvuodelta 2022-2023

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kio toi­mii osa­na Kuo­pi­on kes­kus­tan lu­ki­o­kam­pus­ta. Kam­puk­sen toi­min­ta käyn­nis­tyi Ly­se­on ja Kuo­pi­on tai­de­lu­kio Lu­mi­tin vä­lil­lä jo edel­li­se­nä luku­vuon­na, mut­ta päät­ty­vän luku­vuo­den al­ka­es­sa 1.8.2022 kam­pus täy­den­tyi vie­lä Kuo­pi­on ai­kuis­lu­ki­ol­la. Ai­kuis­lu­ki­on toi­min­ta siir­tyi kam­puk­sel­le Kal­la­ve­den lu­ki­ol­ta. Kaik­ki kol­me lu­ki­o­ta ovat it­se­näi­siä toi­mi­joi­ta, mut­ta tii­vis­tä yh­teis­työ­tä teh­dään ar­jes­sa mm. ruo­kai­lun osal­ta, yli­op­pi­las­ko­kei­den jär­jes­tä­mi­ses­sä ja opet­ta­jien yh­teis­työs­sä. Päi­vit­täi­sen ar­jen nä­ky­vin yh­teis­työ teh­dään hal­lin­nos­sa. Kam­puk­sen reh­to­ri Sa­mu­li Lai­ti­sen siir­ryt­tyä Jy­väs­ky­lään Gra­di­al­le reh­to­rik­si, luo­tiin ke­vään 2022 ajan työ­tä jat­ka­neen mää­rä­ai­kai­sen hal­lin­non jat­keek­si va­ki­tui­nen hal­lin­to­mal­li. Kam­puk­sen reh­to­rik­si va­lit­tiin Mika Ström­berg, vir­ka-apu­lais­reh­to­reik­si Päi­vi Kiis­ki ja Inka Kok­ko­nen sekä luot­ta­mus­a­pu­lais­reh­to­reik­si Paa­vo Heis­ka­nen ja Tii­na Kal­ju­nen.

Kuo­pi­on kes­kus­ta­kam­puk­sen lu­ki­ol­la on mo­net kas­vot. Ly­se­ol­la toi­mii nuor­ten yleis­lin­ja ja kan­sain­vä­li­nen IB-lin­ja liki 200-vuo­ti­aas­sa pe­rin­tei­ses­sä ja ar­vok­kaas­sa ra­ken­nuk­ses­sa to­rin lai­dal­la. Tai­de­lu­kio Lu­mit toi­mii luku­vuo­den alus­sa käyt­töön ote­tus­sa uu­des­sa kou­lu­ra­ken­nuk­ses­sa nuor­ten yleis­lin­jan, mu­sii­kin eri­tyis­teh­tä­vän lin­jan, tans­sin eri­tyis­teh­tä­vän lin­jan ja il­mai­su­tai­don pai­no­tuk­sen voi­min. Ai­kuis­lu­kio toi­mii kol­mes­sa eri kiin­teis­tös­sä. Lu­mi­til­la an­ne­taan il­tai­sin ai­kuis­ten lu­ki­o­kou­lu­tus­ta, Puis­to­kou­lul­la toi­mii tut­kin­to­kou­lu­tuk­seen val­men­ta­va kou­lu­tus (TUVA) ja Savi­lah­des­sa am­mat­ti­o­pis­ton ti­lois­sa opis­kel­laan kak­sois­tut­kin­nos­sa. Päät­ty­vän luku­vuo­den ai­ka­na kam­puk­sel­la on an­net­tu ope­tus­ta lä­hes 1500 nuo­rel­le.

Ar­jen aher­ruk­sen kes­kel­le mah­tui myös lop­pu­syk­syn juh­la­put­ki. En­sin mar­ras­kuun alus­sa juh­lis­tim­me tai­de­lu­kio Lu­mi­tin uu­sia ti­lo­ja ava­jais­juh­lil­la ja pa­ria viik­koa myö­hem­min Ly­seo viet­ti 150-vuo­tis­juh­lia. Jou­lu­kuun alus­sa juh­lis­tet­tiin syk­syn uu­sia yli­oppi­lai­ta ja Ai­kuis­lu­kio juh­lis­ti 50-vuo­tis­ta tai­val­taan. Näin saim­me laa­jen­ne­tun kam­puk­sen toi­min­nal­le juh­la­van aloi­tuk­sen, kun saim­me kut­sua juh­liin myös kou­lu­jen ai­kai­sem­paa hen­ki­lö­kun­taa ja opis­ke­li­joi­ta.

Luku­vuo­den 2022-23 ai­ka­na LOPS2021 ja oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­mi­nen saa­vut­ti­vat myös toi­sen vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­jat. Näin ol­len jo kak­si ikä­luok­kaa ovat ol­leet mak­sut­to­man oppi­ma­te­ri­aa­lin ja kan­net­ta­van tie­to­ko­neen pii­ris­sä. Tu­le­va­na luku­vuon­na mak­sut­to­muus kos­kee myös lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen päät­tä­vää luok­kaa ja täl­löin sen pii­riin tu­lee myös mak­su­ton yli­op­pi­las­tut­kin­to vii­den en­sim­mäi­sen ko­keen osal­ta. Luku­vuo­den ai­ka­na ar­jen opis­ke­lu­jen tu­ke­na on toi­mi­nut lu­kui­sia hank­kei­ta. Lä­hes kaik­ki hank­keet ovat Kuo­pi­on lu­ki­o­toi­men yh­tei­siä tai toi­mi­joi­ta on myös muis­ta kun­nis­ta. Opis­ke­li­joi­ta lä­him­mäk­si on pääs­syt NEST-kes­kuk­sen kaut­ta or­ga­ni­soi­ta­va Mei­jän lu­kio -hy­vin­voin­ti­han­ke, jon­ka kaut­ta on jär­jes­tet­ty mm. elo­kuva­il­to­ja, laji­ko­kei­lu­ja ja mui­ta hy­vin­voin­tia tu­ke­via toi­mia. Vii­mei­sim­pi­nä hank­kei­na on aloi­tet­tu Ope­tus­hal­li­tuk­sen tu­ke­mat laa­tu­hank­keet. Kam­puk­sen lu­ki­ot haas­ta­vat laa­tu­te­ki­jöi­tä kol­men eri si­dos­ryh­män kans­sa – Itä-Suo­men 20 eri lu­ki­on (Poh­jois-Savo, Poh­jois-Kar­ja­la ja Ete­lä-Savo) han­ke, Laa­tu­a­pi­lan (Kuo­pio, Jy­väs­kylä, Lah­ti ja Hä­meen­lin­na) han­ke ja tai­de­lu­ki­oi­den vä­li­nen han­ke. Laa­tu­hank­kei­den avul­la luo­daan poh­jaa lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen laa­dun sys­te­maat­ti­sel­le ja pit­kä­jän­tei­sel­le ke­hit­tä­mi­sel­le.

Tu­le­vai­suu­teen Kuo­pi­on kes­kus­ta­kam­puk­sen lu­ki­ot kat­so­vat toi­veik­kaas­ti. Yh­teis­haun pe­rus­teel­la lu­ki­oit­tem­me suo­sio on hyvä. Hal­lin­to­mal­li ja kou­lu­ra­ken­nuk­set va­kiin­tu­vat. Niin ikään uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma ja oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­mi­nen va­kiin­tuu. Us­kon, että pys­tym­me en­tis­tä­kin pa­rem­min tu­ke­maan niin opis­ke­li­joi­ta kuin opet­ta­jia hei­dän hy­vin­voin­nis­saan ja jak­sa­mi­ses­saan.

Kii­tos kai­kil­le opis­ke­li­joil­le, opet­ta­jil­le ja muul­le hen­ki­lö­kun­nal­le men­nees­tä luku­vuo­des­ta! Hen­ki­lö­koh­tai­nen kii­tos kai­kil­le, että olet­te ot­ta­neet mi­nut uu­te­na reh­to­ri­na hy­vin vas­taan ja olet­te an­ta­neet ai­kaa so­peu­tua. Sy­dä­mel­li­set on­nit­te­lut uu­sil­le yli­oppi­lail­le ja kaik­kea hy­vää tu­le­vai­suu­den mat­kal­le!

Kesä­ter­vei­sin, reh­to­ri Mika Ström­berg

Tänä luku­vuon­na olem­me Kuo­pi­on Ly­se­os­sa­kin pa­lan­neet ko­ro­na-ai­ko­jen jäl­keen nor­maa­lin ar­jen käy­tän­tei­siin: mas­ke­ja emme ole enää juu­ri­kaan tar­vin­neet, hen­ki­lö­mää­riä ei ole tar­vin­nut ra­joit­taa ja ope­tus ta­pah­tuu jäl­leen lähi­e­täi­syy­del­lä luok­ka­huo­neis­sa. Olem­me myös saa­neet ko­koon­tua koko kou­lun voi­min viet­tä­mään juh­lia omas­sa juh­la­sa­lis­sam­me. 

Nor­maa­liin aika­tau­luun ja to­teu­tus­ta­paan pa­la­si­vat myös tu­tut lu­ki­o­lais­pe­rin­teet eli penk­ka­rit van­ho­jen­päi­vä. Pys­tyim­me viet­tä­mään ne pe­rin­tei­sel­lä pai­kal­laan hel­mi­kuus­sa ja il­man ra­joit­tei­ta. Tämä oli suu­ri ilon aihe myös meil­le kou­lun ai­kuis­vä­el­le.

Suu­ren muu­tok­sen ar­keem­me toi Lu­mi­tin uu­dis­ra­ken­nuk­sen val­mis­tu­mi­nen: kou­lu­ra­vin­to­lan toi­min­ta Ly­se­ol­la lop­pui ja ly­se­o­lai­set siir­tyi­vät Lu­mi­til­le ruo­kai­le­maan. Tämä on su­ju­nut suu­rel­ta osin hy­vin, vaik­ka ruo­kai­lu­aika­tau­lu­ja jou­dum­me var­mas­ti vie­lä muok­kaa­maan. Myös Ly­se­on kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­jan vas­taan­otto on ny­kyi­sin Lu­mi­tin ti­lois­sa. 

Uut­ta tänä luku­vuon­na oli se­kin, että si­jais­o­pet­ta­jia oli to­del­la vai­kea saa­da pit­kiin­kään si­jai­suus­jak­soi­hin. To­den­nä­köi­ses­ti en­sim­mäi­sen ker­ran Ly­se­on his­to­ri­as­sa ope­tus os­tet­tiin ulko­puo­li­sel­ta pal­ve­lun­tar­jo­a­jal­ta ja to­teu­tet­tiin ko­ko­naan etä­yh­tey­del­lä. Ly­se­on opis­ke­li­jat so­peu­tui­vat tä­hän­kin haas­tee­seen ihail­ta­van hy­vin. 

Kou­lu­jen kan­sain­väli­syys­toi­min­ta on on käyn­nis­ty­nyt ko­ro­na­vuo­sien jäl­keen ja en­tis­tä vilk­kaam­pa­na. Ly­se­ol­la­kin vie­rai­li opet­ta­jia ja opis­ke­li­joi­ta esi­mer­kik­si Por­ti­ga­lis­ta ja Ita­li­as­ta, ja ly­se­o­lai­sia opis­ke­li­joi­ta pää­si ys­tä­vyys­kou­lu­reis­sul­le Ita­li­aan, Por­tu­ga­liin ja Sak­saan. Näis­tä voit­te lu­kea tar­kem­min tä­män jul­kai­sun ar­tik­ke­lis­ta Ly­se­on kan­sain­väli­syys­toi­min­ta.

Ly­se­on opis­ke­li­jat ja opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tus ovat toi­mi­neet ak­tii­vi­ses­ti tä­nä­kin luku­vuon­na. Pu­keu­tu­mi­sen tee­ma­vii­kot, syys­rie­ha ja pik­ku­jou­lut toi­vo­vat mu­ka­vaa vä­riä ar­jen kes­kel­le. Opis­ke­li­ja­kun­ta jär­jes­ti myös shak­ki­tur­nauk­sen, jos­sa oli mu­ka­na osal­lis­tu­jia myös Kuoi­pon muis­ta lu­ki­ois­ta. Ly­se­o­lai­sia opis­ke­li­joi­ta on puo­les­taan ol­lut mu­ka­na esi­mer­kik­si Eu­roo­pan Nuor­ten Par­la­men­tin toimn­nas­sa.

Ar­jen kes­kel­lä vie­tim­me suur­ta juh­laa, kun Ly­se­on 150-vuo­tis­ta tai­val­ta juh­lit­tiin mar­ras­kuus­sa. Ly­se­on pit­kät pe­rin­teet ja ar­vo­kas his­to­ria koh­ta vai­kut­ta­val­la ta­val­la ny­kyi­sen Ly­se­on hen­gen. Näi­tä juh­lia muis­te­lem­me vie­lä pit­kään. Juh­lis­ta voit­te lu­kea tar­kem­min ar­tik­ke­lis­ta Muu­ta toi­min­taa luku­vuon­na 2022-2023. 

Ke­vääl­lä teh­tiin vir­ka­va­lin­to­ja. Va­ki­nai­ses­ti Ly­se­on opet­ta­ja­kun­taan saa­tiin kol­me meil­le jo tut­tua opet­ta­jaa: his­to­ri­an ja yh­teis­kun­ta­opin tun­ti­o­pet­ta­ja Hil­la­ma­ri Kal­ma­ri, ma­te­ma­tii­kan tun­ti­o­pet­ta­ja Jut­ta Raa­ti­kai­nen sekä äi­din­kie­len ja kir­jal­li­suu­den leh­to­ri Jan­ne Romp­pai­nen. Ter­ve­tu­loa va­ki­nai­ses­ti jouk­koom­me!

Ly­se­ol­ta siir­ty­vät luku­vuo­den päät­ty­es­sä mui­hin töi­hin eri­tyis­o­pet­ta­ja Tyt­ti Puu­ro­nen, lii­kun­nan ja ter­veys­tie­don opet­ta­ja Jas­min Laak­so­nen, opin­to-oh­jaa­jat Riit­ta Win­berg ja Han­na Huus­ko­nen sekä eng­lan­nin opet­ta­ja Anni Tor­vi­nen. Läm­min kii­tos hy­väs­tä yh­teis­työs­tä koko Ly­se­on puo­les­ta! 

Eri­tyi­sen ko­vas­ti ha­lu­am­me kiit­tää si­vii­li­pal­ve­lus­mies­täm­me To­bi­as Diet­ziä, joka on toi­mi­nut ah­ke­ras­ti ja asi­an­tun­te­vas­ti Ly­se­on hy­väk­si: pi­tä­nyt oppi­tun­te­ja, aut­ta­nut opet­ta­jia tun­ti­jär­jes­te­lyis­sä, toi­mi­nut tai­tu­ril­li­se­na pi­a­nis­ti­na ja kas­tel­lut syn­ty­mä­päi­vä­lah­jak­si saa­maam­me vi­her­kas­via – ja hoi­ta­nut lu­ke­mat­to­mia mui­ta ar­jen asi­oi­ta, jot­ka meil­tä mo­nes­ti jää­vät huo­maa­mat­ta ar­jen tii­mel­lyk­ses­sä. 

Kii­tän koko Ly­se­on vä­keä mai­ni­os­ti ku­lu­nees­ta luku­vuo­des­ta ja toi­vo­tan ren­tout­ta­vaa, so­pi­van au­rin­kois­ta kesä­lo­maa!
Vir­ka-apu­lais­reh­to­ri Päi­vi Kiis­ki 

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2022-202312.5.2023