Ylioppilaskirjoitukset

https://www.yli­op­pi­las­tut­kin­to.fi/

Reh­to­ri vas­taa kai­kis­ta yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin liit­ty­vis­tä asi­ois­ta. Reh­to­ri ja opin­to-oh­jaa­ja an­ta­vat yleis­in­for­maa­ti­o­ta tut­kin­nos­ta. Var­si­nai­sia info­ti­lai­suuk­sia jär­jes­te­tään en­nen ku­ta­kin tut­kin­to­ker­taa; ne ovat pa­kol­li­sia kai­kil­le ky­sei­seen tut­kin­to­ker­taan osal­lis­tu­vil­le.  Jo­kai­nen ai­neen­o­pet­ta­ja an­taa yk­sit­täi­siin ai­nei­siin liit­ty­vää in­for­maa­ti­o­ta muun mu­as­sa ko­keen ra­ken­tees­ta, pis­tei­tyk­sis­tä ja vaa­ti­mus­ta­sos­ta; opet­ta­jat an­ta­vat oh­jaus­ta myös ai­nei­den vas­taus­tyy­le­jä kos­ke­vis­sa asi­ois­sa.

Kaik­kien opet­ta­jien on huo­leh­dit­ta­va sii­tä, että yli­op­pi­las­kir­joi­tus­ten ai­ka­na mi­kään ei häi­rit­se ko­ke­lai­den kes­kit­ty­mis­tä. YLI­OP­PI­LAS­KO­KEI­DEN AI­KA­NA EI SAA KUU­LUT­TAA KES­KUS­RA­DI­ON KAUT­TA.

Tar­kat oh­jeet yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­ta ja nii­den val­von­nois­ta an­ne­taan hie­man en­nen ku­ta­kin tut­kin­to­ker­taa.

Ko­ke­las voi ha­jaut­taa yli­op­pi­las­tut­kin­non eri tut­kin­to­ker­roil­le; koko tut­kin­to on suo­ri­tet­ta­va enin­tään kol­men pe­rät­täi­sen tut­kin­to­ker­ran ai­ka­na.

Opis­ke­li­ja il­moit­tau­tuu tut­kin­toon täyt­tä­mäl­lä il­moit­tau­tu­mis­lo­mak­keen Wil­mas­sa, tu­los­ta­mal­la sen ja jät­tä­mäl­lä sen alle­kir­joi­tet­tu­na kou­lun kans­li­aan. Ke­vään tut­kin­toon il­moit­tau­du­taan vii­meis­tään 23.11. ja syk­syn tut­kin­toon vii­meis­tään 5.6. Il­moit­tau­tu­mi­nen tut­kin­toon on si­to­va.

Ko­ke­las voi sai­rau­den, vam­man, lu­ke­mi­sen ja kir­joit­ta­mi­sen eri­tyis­vai­keu­den, vie­ras­kie­li­syy­den taik­ka muun nii­hin rin­nas­tet­ta­van syyn vuok­si suo­rit­taa yli­op­pi­las­tut­kin­non ko­keet poik­ke­a­vas­ti (Laki yli­op­pi­las­tut­kin­nos­ta). Eri­tyis­jär­jes­te­lyi­den si­säl­tö mää­räy­tyy ta­paus­koh­tai­ses­ti syi­den luon­teen ja nii­den ai­heut­ta­mien vai­keuk­sien as­teen mu­kai­ses­ti. Lu­kio-opin­nois­sa tai muis­sa opin­nois­sa ha­vait­tu tuen tar­ve ja to­teu­te­tut tuki­toi­met toi­mi­vat yh­te­nä pe­rus­tee­na eri­tyis­jär­jes­te­lyi­den tar­vet­ta ar­vi­oi­ta­es­sa.  Ha­ke­mus koe­suo­ri­tus­ta hei­ken­tä­vän syyn ot­ta­mi­ses­ta huo­mi­oon yli­op­pi­las­tut­kin­nos­sa teh­dään kir­jal­li­ses­ti Yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­nal­le. Ha­ke­mus teh­dään vii­meis­tään sil­loin, kun ko­ke­las il­moit­tau­tuu tut­kin­toon en­sim­mäi­sen ker­ran. Ha­ke­muk­sen voi teh­dä myös ha­jau­te­tun tut­kin­non ol­les­sa kes­ken, jos tar­ve ha­vai­taan tut­kin­non aloit­ta­mi­sen jäl­keen.

Opis­ke­li­ja saa yli­op­pi­las­tut­kin­to­to­dis­tuk­sen sit­ten, kun hän on suo­rit­ta­nut koko lu­ki­on oppi­mää­rän ja on oi­keu­tet­tu saa­maan lu­ki­on päät­tö­to­dis­tuk­sen.

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kioOpet­ta­jan aa­pi­nen 2023-202411.6.2015