Vaitiolovelvollisuus

Sa­las­sa­pito­vel­vol­li­sia ovat kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­mi­ses­tä vas­taa­vien toi­mi­e­lin­ten jä­se­net sekä reh­to­rit, opet­ta­jan­vi­ran ja -toi­men hal­ti­jat, tun­ti­o­pet­ta­jat, kou­lun­käyn­ti­a­vus­ta­jat ja muu hen­ki­lö­kun­ta sekä ope­tus­har­joit­te­lua suo­rit­ta­vat hen­ki­löt.

He ei­vät saa lu­vat­ta an­taa tie­to­ja si­vul­li­sel­le. Si­vul­li­sia ovat ulko­puo­li­set sekä myös kaik­ki sel­lai­set, jot­ka ei­vät ole osal­li­sia tai vält­tä­mät­tö­miä kon­sul­taa­ti­ois­sa, jois­sa opis­ke­li­jan asi­oi­ta kä­si­tel­lään. Si­vul­li­sia ovat siis myös ne kou­lun sa­las­sa­pito­vel­vol­li­set, jot­ka ei­vät ole näis­sä kon­sul­taa­ti­ois­sa mu­ka­na.

Lu­van tie­to­jen an­ta­mi­seen voi an­taa opis­ke­li­ja itse, mi­kä­li hän on ikän­sä ja ke­hi­tyk­sen­sä puo­les­ta riit­tä­vän kyp­sä. Täy­si-ikäi­nen opis­ke­li­ja an­taa lu­van itse.

Sa­las­sa­pito­vel­vol­li­suus on ra­jat­tu asi­oi­hin, jot­ka asi­an­o­mai­nen on saa­nut kou­lu­tuk­seen liit­ty­viä teh­tä­viä hoi­ta­es­saan tie­tää. Opet­ta­jan, joka on saa­nut tie­tää opis­ke­li­jaa kos­ke­via asi­oi­ta esi­mer­kik­si tut­ta­vil­taan yk­si­tyi­sis­sä kes­kus­te­luis­sa, on kui­ten­kin syy­tä olla va­ro­vai­nen tie­to­jen käyt­tä­mi­ses­sä, kos­ka saa­tu tie­to saa­te­taan tie­to­läh­tees­tä ja olo­suh­teis­ta huo­li­mat­ta lu­kea sel­lai­sek­si, jon­ka opet­ta­ja on saa­nut ase­man­sa tai teh­tä­vän­sä pe­rus­teel­la.

Sa­las­sa­pito­vel­vol­li­suus kos­kee sekä opis­ke­li­joi­den että edel­lä mai­ni­tun hen­ki­lös­tön sekä hei­dän per­heen­jä­sen­ten­sä hen­ki­lö­koh­tai­sia olo­ja ja ta­lou­del­lis­ta ase­maa kos­ke­via tie­to­ja.

Luot­ta­mus­e­lin­ten jä­se­net, oppi­lai­tok­sen pal­ve­luk­ses­sa ole­vat tai ope­tus­har­joit­te­lua suo­rit­ta­vat sekä kou­lu­ter­vey­den­huol­los­ta ja muus­ta op­pi­las­huol­los­ta vas­taa­vat saa­vat an­taa toi­sil­leen sekä kou­lu­tuk­ses­ta vas­taa­vil­le vi­ran­o­mai­sil­le kou­lun­käyn­nin tai opis­ke­lun asia­mu­kai­sen jär­jes­tä­mi­sen edel­lyt­tä­mät vält­tä­mät­tö­mät tie­dot.

Sa­las­sa pi­det­tä­viä vi­ran­o­mai­sen asia­kir­jo­ja ovat opis­ke­li­ja­huol­toa ja opis­ke­li­jan ope­tuk­ses­ta va­paut­ta­mis­ta kos­ke­vat asia­kir­jat, opis­ke­li­jan ja ko­ke­laan koe­suo­ri­tuk­set sekä sel­lai­set oppi­lai­tok­sen an­ta­mat to­dis­tuk­set ja muut asia­kir­jat, jot­ka si­säl­tä­vät opis­ke­li­jan hen­ki­lö­koh­tais­ten omi­nai­suuk­sien sa­nal­lis­ta ar­vi­oin­tia, sa­moin kuin asia­kir­jat, jois­ta il­me­nee yli­op­pi­las­tut­kin­to­lau­ta­kun­nan mää­rää­mien ar­vos­te­li­joi­den ar­vos­te­lu­teh­tä­viä kos­ke­va kou­lu­koh­tai­nen työn­jako, kun­nes on ku­lu­nut vuo­si ky­sei­ses­tä tut­kin­to­ker­ras­ta. Sa­lai­sia ovat myös sel­lai­set asia­kir­jat, jot­ka si­säl­tä­vät tie­to­ja hen­ki­lön po­liit­ti­ses­ta va­kau­muk­ses­ta, hä­nen yk­si­tyis­e­lä­män pii­ris­sä esit­tä­mis­tään mie­li­pi­teis­tä tai elin­ta­vois­taan, osal­lis­tu­mi­ses­taan yh­dis­tys­toi­min­taan tai va­paa-ajan har­ras­tuk­sis­taan, per­he-elä­mäs­tään tai muis­ta nii­hin ver­rat­ta­vis­ta hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta olois­ta.

Las­ten­suo­je­lu­lain 40§:n mu­kaan kou­lu­toi­men pal­ve­luk­ses­sa tai luot­ta­mus­toi­mes­sa ole­van hen­ki­lön on il­moi­tet­ta­va vii­py­mät­tä so­si­aa­li­lau­ta­kun­nal­le, mi­kä­li hän on saa­nut vir­kaa tai toin­ta hoi­ta­es­saan tie­tää il­mei­ses­tä per­he- ja yk­si­lö­koh­tai­sen las­ten­suo­je­lun tar­pees­sa ole­vas­ta lap­ses­ta.

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kioOpet­ta­jan aa­pi­nen 2023-202411.6.2015