Turvallisuusohjeet

Opettajan toiminta erilaisissa vaaratilanteissa

Avun hälyttäminen

Vaa­ra­ti­lan­tees­sa opis­ke­li­ja hä­lyt­tää pai­kal­le lä­him­män opet­ta­jan tai muun kou­lun hen­ki­lö­kun­taan kuu­lu­van.

Opet­ta­ja va­roit­taa mui­ta huu­ta­mal­la tai kes­kus­ra­di­on kaut­ta ja hä­lyt­tää apua soit­ta­mal­la ylei­seen hätä­nu­me­roon 112.

Poistuminen koulurakennuksesta

Opet­ta­ja joh­taa luo­kan pe­las­tau­tu­mis­ta.

Ha­vai­tes­saan vaa­ran tai saa­des­saan tie­don vaa­ras­ta opet­ta­ja aloit­taa vä­lit­tö­mäs­ti opis­ke­li­joi­den eva­kuoi­mi­sen ulos tai jois­sain ta­pauk­sis­sa suo­jau­tuu opis­ke­li­joi­den kans­sa luok­kaan.

Hän myös huo­leh­tii mui­den va­roit­ta­mi­ses­ta, hä­ly­tyk­sen suo­rit­ta­mi­ses­ta ja aloit­taa tuli­pa­lon sat­tu­es­sa alku­sam­mu­tuk­sen, mi­kä­li se on tur­val­lis­ta.

Opet­ta­ja pois­tuu itse vii­mei­se­nä luo­kas­ta sul­kien ik­ku­nat ja ovet pe­räs­sään. Ovien kah­vaan ulko­puo­lel­le lai­te­taan kel­tai­nen ”Tar­kis­tet­tu”-lap­pu, jos vain sel­lai­seen on ai­kaa. Lap­pu löy­tyy pu­he­lin­kaa­pis­ta tai luok­ka­huo­neen oves­sa ole­vas­ta tas­kus­ta.

Luo­kis­sa 101, 113, 201, 203 ja 303 opet­ta­vat opet­ta­jat tar­kis­ta­vat pois­tu­es­saan myös muut hei­dän vas­tuul­leen mää­rä­tyt ti­lat (ks. eril­li­nen oh­jeis­tus)

Opet­ta­ja joh­taa pois­tu­mis­ta so­vi­tul­le ko­koon­tu­mis­pai­kal­le (X). Ko­koon­tu­mis­pai­kal­la opis­ke­li­jat il­moit­tau­tu­vat sil­le opet­ta­jal­le, jon­ka tun­nil­ta on läh­det­ty. Pai­kal­ta ei saa pois­tua il­man tur­val­li­suus­vas­taa­van, reh­to­rin tai vi­ran­o­mai­sen lu­paa.

Ensiavun antaminen

  1. Tee ti­lan­ne­ar­vi­oin­ti (mitä ta­pah­tu­nut, hen­git­tää­kö / toi­mii­ko sy­dän?)
  2. Hä­ly­tä apua (ter­vey­den­hoi­ta­ja, puh. 044 7186562 / am­bu­lans­si, puh. 112).
  3. Anna ensi­apu.
  4. Tee jat­ko­toi­men­pi­teet.
  5. Tie­do­ta reh­to­ril­le / ter­vey­den­hoi­ta­jal­le.

Luonnontieteiden opetuksessa huomioitavaa

Luon­non­tie­tei­den opet­ta­jil­le on laa­dit­tu eril­li­set oh­jeet eri­lai­sia vaa­ra­ti­lan­tei­ta var­ten. Nämä oh­jeet on koot­tu kan­si­oon, joka on luo­kis­sa 201, 203 ja 209.

Li­säk­si kan­sio si­säl­tää ensi­apu­oh­jei­ta. Tu­tus­tu kan­si­oon!

Kriisiryhmä

Kou­lun krii­si­ryh­mään kuu­lu­vat
reh­to­ri Mika Ström­berg puh. 044 7184540
apu­lais­reh­to­ri Paa­vo Heis­ka­nen  044 7184570
apu­lais­reh­to­ri Päi­vi Kiis­ki  044 7184569
opin­to-oh­jaa­ja Pau­lii­na Pön­ti­nen 044 7184566
tur­val­li­suus­vas­taa­va Juho Oi­ka­ri­nen

(tar­vit­ta­es­sa myös kiin­teis­tön­hoi­ta­ja, ter­vey­den­hoi­ta­ja, lu­ki­o­psy­ko­lo­gi, ku­raat­to­ri)

Krii­si­ryh­mä ko­koon­tuu tar­vit­ta­es­sa.

Yleisohje kriisitilanteisiin
Turvallisuussuunnitelma

Tar­kem­mat oh­jeet krii­si­ti­lan­tei­ta var­ten on ke­rät­ty kan­si­oon (Kuo­pi­on Ly­se­on lu­ki­on tur­val­li­suus­kan­sio), jota säi­ly­te­tään opet­ta­jain­huo­neen hyl­lys­sä.

Kuo­pi­on Ly­se­on lu­kioOpet­ta­jan aa­pi­nen 2023-202411.6.2015